Jak rozwiązać takie równanie?
\(\displaystyle{ 4\sin ^{2} x=3}\)
Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ \sinx= \sqrt{ \frac{3}{4} }}\)
\(\displaystyle{ \sinx=- \sqrt{ \frac{3}{4} }}\)
ale nie wiem co dalej zrobić.
\(\displaystyle{ \sinx=- \sqrt{ \frac{3}{4} }}\)
ale nie wiem co dalej zrobić.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ y=\sin x}\)
Ostatnio zmieniony 9 lut 2014, o 17:31 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
Równanie trygonometryczne
Nie rozumiem. Proszę o wytłumaczenie jak w ogóle rozwiązuje się tego typu równania z kwadratem w trygonometrii.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Równanie trygonometryczne
Tak jak równania kwadratowe: wyliczyłaś, że \(\displaystyle{ y=\pm\sqrt{\frac{3}{4}}}\)
Czyli \(\displaystyle{ \sin x=\pm\sqrt{\frac{3}{4}}}\).
Powinnaś jeszcze zauważyć, że \(\displaystyle{ \sqrt{\frac{3}{4}}=\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
Czyli \(\displaystyle{ \sin x=\pm\sqrt{\frac{3}{4}}}\).
Powinnaś jeszcze zauważyć, że \(\displaystyle{ \sqrt{\frac{3}{4}}=\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 9 lut 2014, o 17:30 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.