jak policzyc ?
tg10o * tg 80o
Oblicz tg(10)*tg(80)
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Oblicz tg(10)*tg(80)
\(\displaystyle{ tg10^o\cdot tg80^o=tg10^o\cdot tg(90^o-10^o)=tg10^o\cdot ctg10^o=1}\)
Tam było przekształcenie tg w ctg. Zauważ, że jest to ćwiartka pierwsza czyli będzie dodatnia funkcja oraz odejmowaliśmy od nieparzystej ilości kąta \(\displaystyle{ 90^o}\) tzn. że funkcja przechodziła w kofunkcje.
PS. Pisz dokładniejsze tematy. Następny wątek będę blokował, a nie poprawiał.
Tam było przekształcenie tg w ctg. Zauważ, że jest to ćwiartka pierwsza czyli będzie dodatnia funkcja oraz odejmowaliśmy od nieparzystej ilości kąta \(\displaystyle{ 90^o}\) tzn. że funkcja przechodziła w kofunkcje.
PS. Pisz dokładniejsze tematy. Następny wątek będę blokował, a nie poprawiał.