Rownanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
Rownanie trygonometryczne
Witam. Mam problem z równaniami trygonometrycznymi, bardzo proszę o wytłumaczenie od czego należy zaczynać itp. Oto przykład:
\(\displaystyle{ \sin(x+40^\circ)=\sin(50^\circ-x)}\)
\(\displaystyle{ \sin(x+40^\circ)=\sin(50^\circ-x)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Rownanie trygonometryczne
Lepiej zastanowić się nad własnościami sinusa, mianowicie:
\(\displaystyle{ \sin a=\sin b}\)
\(\displaystyle{ a=b+2k\pi, a=\pi-b+2k\pi, k\in\mathbb{Z}}\)
\(\displaystyle{ \sin a=\sin b}\)
\(\displaystyle{ a=b+2k\pi, a=\pi-b+2k\pi, k\in\mathbb{Z}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Rownanie trygonometryczne
Zrób z różnicy (lub sumy) sinusów:
\(\displaystyle{ \sin(x+40^\circ)=\sin(50^\circ-x)}\)
\(\displaystyle{ \sin(x+40^\circ) - \sin(50^\circ-x)=0}\)
\(\displaystyle{ \sin(x+40^\circ) + \sin(x- 50^\circ)=0}\)
Teraz suma sinusów:
\(\displaystyle{ \sin x\pm \sin y=2\sin {\frac {x\pm y}2}\cdot \cos {\frac {x\mp y}2}}\)
Mamy więc:
\(\displaystyle{ 2 \sin \frac{2x-10^\circ}{2} \cdot \cos \frac{90^\circ}{2} =0}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{2} \cdot \sin (x-5^\circ)=0}\)
Dalej chyba już poradzisz, co?
\(\displaystyle{ \sin(x+40^\circ)=\sin(50^\circ-x)}\)
\(\displaystyle{ \sin(x+40^\circ) - \sin(50^\circ-x)=0}\)
\(\displaystyle{ \sin(x+40^\circ) + \sin(x- 50^\circ)=0}\)
Teraz suma sinusów:
\(\displaystyle{ \sin x\pm \sin y=2\sin {\frac {x\pm y}2}\cdot \cos {\frac {x\mp y}2}}\)
Mamy więc:
\(\displaystyle{ 2 \sin \frac{2x-10^\circ}{2} \cdot \cos \frac{90^\circ}{2} =0}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{2} \cdot \sin (x-5^\circ)=0}\)
Dalej chyba już poradzisz, co?
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
Rownanie trygonometryczne
Dziękuję bardzo za pomoc ale chyba dalej jednak sobie nie poradzę...Proszę jeszcze o końcówkę
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Rownanie trygonometryczne
Consolidaa, No to pokaż chociaż jakie masz problemy? Nie wiesz gdzie zeruje się sinus czy co?
Pytaj o co chcesz, ale żeby dostać odpowiedź powinnaś się wykazać mniejsza bądź większa inicjatywą i pokazać próbę rozwiązania.
Pytaj o co chcesz, ale żeby dostać odpowiedź powinnaś się wykazać mniejsza bądź większa inicjatywą i pokazać próbę rozwiązania.
Cytując klasyka:Dziękuję bardzo za pomoc ale chyba dalej jednak sobie nie poradzę...Proszę jeszcze o końcówkę
miodzio1988 pisze:Gotowca nie będzie.
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
Rownanie trygonometryczne
Rozumiem wszystko co zostało obliczone przed Dilectusa, ale nie wiem co robi się z takimi równaniami na koniec, nie potrafię powiedzieć czego konkretnie nie umiem zrobić. Co mam wykonać aby doprowadzić to równanie do końca?
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Rownanie trygonometryczne
jak rozwiązujesz równanie to na koniec ma być \(\displaystyle{ x=...}\)
na początek musisz podzielić obustronnie równanie przez \(\displaystyle{ \sqrt2}\):
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} \cdot \sin (x-5^\circ)}{\sqrt2}=\frac0{ \sqrt{2}} \\ \\ \sin (x-5^\circ)=0}\)
komentarz do równania powyżej
szukasz takiego iksa, żeby sinus tego co w nawiasie był zero. Trzeba się zastanowić kiedy (dla jakiego argumentu) sinus jest zero
teraz zauważasz, że sinus przyjmuje wartość \(\displaystyle{ 0}\) wyłącznie wtedy, gdy jego argument jest równy \(\displaystyle{ 180^\circ \cdot k}\) dla dowolnego całkowitego \(\displaystyle{ k}\). Możesz to zauważyć, patrząc na wykres funkcji sinus.
z tego powodu
\(\displaystyle{ \sin (x-5^\circ)=\sin\left( 180^\circ \cdot k\right)}\)
porównujesz teraz argumenty sinusów
\(\displaystyle{ x-5^\circ=180^\circ\cdot k}\)
i wyznaczasz \(\displaystyle{ x}\)
\(\displaystyle{ x= 5^\circ+180^\circ\cdot k}\)
i to jest koniec
na początek musisz podzielić obustronnie równanie przez \(\displaystyle{ \sqrt2}\):
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} \cdot \sin (x-5^\circ)}{\sqrt2}=\frac0{ \sqrt{2}} \\ \\ \sin (x-5^\circ)=0}\)
komentarz do równania powyżej
szukasz takiego iksa, żeby sinus tego co w nawiasie był zero. Trzeba się zastanowić kiedy (dla jakiego argumentu) sinus jest zero
teraz zauważasz, że sinus przyjmuje wartość \(\displaystyle{ 0}\) wyłącznie wtedy, gdy jego argument jest równy \(\displaystyle{ 180^\circ \cdot k}\) dla dowolnego całkowitego \(\displaystyle{ k}\). Możesz to zauważyć, patrząc na wykres funkcji sinus.
z tego powodu
\(\displaystyle{ \sin (x-5^\circ)=\sin\left( 180^\circ \cdot k\right)}\)
porównujesz teraz argumenty sinusów
\(\displaystyle{ x-5^\circ=180^\circ\cdot k}\)
i wyznaczasz \(\displaystyle{ x}\)
\(\displaystyle{ x= 5^\circ+180^\circ\cdot k}\)
i to jest koniec
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland