udowodnij że jeżeli a jest liczbą niewymierną to funkcja \(\displaystyle{ f\left( x\right) = \cos x + \cos ax}\) nie jest okresowa
dziękuje za pomoc
okresowość funkcji trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
okresowość funkcji trygonometrycznej
Dyskusja w 344198 jest wielce uczona, ale mało wnosi do tematu.
Wskazowka do rozwiązania:
\(\displaystyle{ f(0)=2}\). Jeżeli dla pewnego \(\displaystyle{ b}\) zachodzi \(\displaystyle{ f(b)=2}\) to ile równa się \(\displaystyle{ \cos b}\) oraz \(\displaystyle{ \cos ab}\)?
JAkie sa wtedy \(\displaystyle{ b}\) i \(\displaystyle{ ab}\)?
Wskazowka do rozwiązania:
\(\displaystyle{ f(0)=2}\). Jeżeli dla pewnego \(\displaystyle{ b}\) zachodzi \(\displaystyle{ f(b)=2}\) to ile równa się \(\displaystyle{ \cos b}\) oraz \(\displaystyle{ \cos ab}\)?
JAkie sa wtedy \(\displaystyle{ b}\) i \(\displaystyle{ ab}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 25 cze 2012, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Pomógł: 27 razy
okresowość funkcji trygonometrycznej
Łatwiej wykazać to twierdzenie przez kontrapozycję,mianowicie wykaż,że jeżeli podana funkcja jest okresowa,to a jest liczbą wymierną.