rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ 2x^{4} \le \sin^{4}x + \cos^{6}x -1}\)
dziękuje za pomoc
nierówności trygonometryczne
- Seth Briars
- Użytkownik
- Posty: 151
- Rejestracja: 20 lis 2013, o 00:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Coot's Chapel
- Pomógł: 55 razy
nierówności trygonometryczne
Zauważmy, że \(\displaystyle{ \sin^4(x)+\cos^6(x)-1=-\frac{1}{2}\sin^2(x)\cos^2(x)(\cos(2x)+5)}\)
Istotnie - z jednej strony
\(\displaystyle{ \sin^4(x)+\cos^6(x)-1=(1-\cos^2(x))^2+\cos^6(x)-1= \\ \cos^4(x)-2\cos^2(x)+\cos^6(x)}\)
z drugiej
\(\displaystyle{ -\frac{1}{2}\sin^2(x)\cos^2(x)(\cos(2x)+5)=-\frac{1}{2}(1-\cos^2(x))\cos^2(x)(2\cos^2(x)+4)=\cos^4(x)-2\cos^2(x)+\cos^6(x)}\)
Wynika stąd, że \(\displaystyle{ 2x^{4} \le \sin^{4}x + \cos^{6}x -1 \Leftrightarrow 2x^4 \le -\frac{1}{2}\sin^2(x)\cos^2(x)(\cos(2x)+5)}\)
Ponieważ lewa strona jest nieujemna, więc prawa też musi być nieujemna aby nierówność zachodziła, ale prawa strona jest niedodatnia, więc musi być równa zero, co ma miejsce tylko dla \(\displaystyle{ x=k\pi\vee x=\frac{\pi}{2}+k\pi,k \in \mathbb{Z}}\), skąd \(\displaystyle{ x}\) musi być równe \(\displaystyle{ 0}\), bo w przeciwnym razie lewa strona byłaby dodatnia, a skoro prawa jest niedodatnia, to nierówność by nie zachodziła. Wynika stąd, że jedynym rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ x=0}\).
Istotnie - z jednej strony
\(\displaystyle{ \sin^4(x)+\cos^6(x)-1=(1-\cos^2(x))^2+\cos^6(x)-1= \\ \cos^4(x)-2\cos^2(x)+\cos^6(x)}\)
z drugiej
\(\displaystyle{ -\frac{1}{2}\sin^2(x)\cos^2(x)(\cos(2x)+5)=-\frac{1}{2}(1-\cos^2(x))\cos^2(x)(2\cos^2(x)+4)=\cos^4(x)-2\cos^2(x)+\cos^6(x)}\)
Wynika stąd, że \(\displaystyle{ 2x^{4} \le \sin^{4}x + \cos^{6}x -1 \Leftrightarrow 2x^4 \le -\frac{1}{2}\sin^2(x)\cos^2(x)(\cos(2x)+5)}\)
Ponieważ lewa strona jest nieujemna, więc prawa też musi być nieujemna aby nierówność zachodziła, ale prawa strona jest niedodatnia, więc musi być równa zero, co ma miejsce tylko dla \(\displaystyle{ x=k\pi\vee x=\frac{\pi}{2}+k\pi,k \in \mathbb{Z}}\), skąd \(\displaystyle{ x}\) musi być równe \(\displaystyle{ 0}\), bo w przeciwnym razie lewa strona byłaby dodatnia, a skoro prawa jest niedodatnia, to nierówność by nie zachodziła. Wynika stąd, że jedynym rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ x=0}\).