nierówności trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Masita+++
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 5 sty 2014, o 20:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 33 razy

nierówności trygonometryczne

Post autor: Masita+++ »

udowodnij że dla każdej liczby naturalnej n i dla każdej liczby rzeczywistej x prawdziwa jest nierówność
\(\displaystyle{ \sin ^{2n} x + \cos ^{2n}x \ge \frac{1}{ 2^{n - 1} }}\)

dziękuje za pomoc
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

nierówności trygonometryczne

Post autor: a4karo »

zastosuj nierówność między średnią arytmetyczną i geometryczną, wzór na sinus podwojonego kąta i fakt, że sinus jest ograniczony
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

nierówności trygonometryczne

Post autor: bakala12 »

Ewentualnie przez indukcję.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

nierówności trygonometryczne

Post autor: a4karo »

Ooops, sorry, tą drogą, którą sugerowałem nie pójdzie.-- 8 lut 2014, o 13:15 --Ale moźesz skorzystać z faktu, ze \(\displaystyle{ \cos^2 x=1-\sin^2 x}\) i znaleźć minimum funkcji \(\displaystyle{ x^n+(1-x)^n}\) w przedziale \(\displaystyle{ [0,1]}\)
ODPOWIEDZ