równania trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Masita+++
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 5 sty 2014, o 20:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 33 razy

równania trygonometryczne

Post autor: Masita+++ »

udowodnij że jeżeli \(\displaystyle{ \frac{ \sin^{4} \alpha }{a} + \frac{ \cos^{4} \alpha }{b} = \frac{1}{a+b}}\), to \(\displaystyle{ \frac{ \sin^{8} \alpha }{a ^{3} } + \frac{ \cos^{8} \alpha }{b^{3}} = \frac{1}{a+b}}\)

dziękuje za pomoc
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

równania trygonometryczne

Post autor: Chromosom »

Podstaw \(\displaystyle{ a=b=1}\) - wtedy w pierwszej równości jest \(\displaystyle{ \alpha=\frac\pi4}\), i równość ta nie implikuje drugiej równości.
ODPOWIEDZ