przekształcenie trygonometryczne
- waliant
- Użytkownik
- Posty: 1801
- Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 275 razy
- Pomógł: 183 razy
przekształcenie trygonometryczne
nie mogę przekształcić \(\displaystyle{ \tan (2x) \cdot \frac{2}{\sin ^{2} (x) }}\) na \(\displaystyle{ \frac{4}{\sin(4x)}}\)
Ostatnio zmieniony 4 lut 2014, o 21:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
przekształcenie trygonometryczne
A czy to nie powinno być
\(\displaystyle{ \tan (2x) \cdot \frac{2}{\sin ^{2} (2x) }}\) ?
Bo wtedy bardzo ładnie wychodzi
Jeżeli mam rację, to domnóż po lewej stronie \(\displaystyle{ \frac{\sin{4x}}{\sin{4x}}}\) i rozpisz je na podwojone sinusy
\(\displaystyle{ \tan (2x) \cdot \frac{2}{\sin ^{2} (2x) }}\) ?
Bo wtedy bardzo ładnie wychodzi
Jeżeli mam rację, to domnóż po lewej stronie \(\displaystyle{ \frac{\sin{4x}}{\sin{4x}}}\) i rozpisz je na podwojone sinusy