Dziedzina funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Dagson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 22 cze 2013, o 19:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Dziedzina funkcji

Post autor: Dagson »

Cześć, proszę o pomoc w wyznaczeniu dziedziny ten funkcji
\(\displaystyle{ \left|2arccos(x-1)- \frac{ \pi }{2} \right|}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Dziedzina funkcji

Post autor: piasek101 »

Wynika tylko z tego arcusa.
Dagson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 22 cze 2013, o 19:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Dziedzina funkcji

Post autor: Dagson »

w sensie, ze tylko \(\displaystyle{ -1 \le x-1 \le 1}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Dziedzina funkcji

Post autor: piasek101 »

tak
Dagson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 22 cze 2013, o 19:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Dziedzina funkcji

Post autor: Dagson »

a co z tą dwójką przed arcusem?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Dziedzina funkcji

Post autor: piasek101 »

Nieistatna.
ODPOWIEDZ