Rownianie trygonometryczne.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
gaultier89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 6 paź 2011, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Rownianie trygonometryczne.

Post autor: gaultier89 »

Witam. Nie mam pomysłu na takie zadanie:

(cosx+sinx) / cosx
Awatar użytkownika
filiipp666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 3 sty 2014, o 01:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 23 razy

Rownianie trygonometryczne.

Post autor: filiipp666 »

\(\displaystyle{ \frac{\cos x + \sin x}{\cos x}= \frac{\cos x}{\cos x}+ \frac{\sin x}{\cos x}= 1 + \tg x}\)
gaultier89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 6 paź 2011, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Rownianie trygonometryczne.

Post autor: gaultier89 »

aa jeszcze coś takiego:

cosx+ |sinx| / cosx

tangens bedzie w wartosci bezwzglednej?
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Rownianie trygonometryczne.

Post autor: Dilectus »

\(\displaystyle{ \frac{\left| \sin x \right| }{\cos x }= \begin{cases} \tg x \ dla \ \sin x \ge 0\\ -\tg x \ dla \ \sin x < 0 \end{cases} \neq \left| \tg x \right|}\)
ODPOWIEDZ