Liczby p i 2p-1 są odpowiednio sinusem i cosinusem tego samego kąta x
A) oblicz p
b) dla wyznaczonego p oblicz ctg x
Liczy p i 2p-1
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 23 kwie 2007, o 18:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: okolice Kielc
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Liczy p i 2p-1
\(\displaystyle{ sin\alpha=p\\
cos\alpha=2p-1\\
sin^{2}\alpha+cos^{2}\alpha=1\\
\\
p^{2}+(2p-1)^{2}=1\\
p^{2}+4p^{2}-4p+1=1\\
5p^{2}-4p=0\\
5p(p-\frac{4}{5})=0\\
p=0\ \ p=\frac{4}{5}\\}\)
POZDRO
cos\alpha=2p-1\\
sin^{2}\alpha+cos^{2}\alpha=1\\
\\
p^{2}+(2p-1)^{2}=1\\
p^{2}+4p^{2}-4p+1=1\\
5p^{2}-4p=0\\
5p(p-\frac{4}{5})=0\\
p=0\ \ p=\frac{4}{5}\\}\)
POZDRO