Jak narysować taki wykres funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 2 lut 2010, o 17:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 109 razy
Jak narysować taki wykres funkcji
Nie pamiętam jak rysowało się wykresy takiego typu:
\(\displaystyle{ 10sin(x)+5sin(2x)}\)
Prosiłbym o rozjaśnienie.
\(\displaystyle{ 10sin(x)+5sin(2x)}\)
Prosiłbym o rozjaśnienie.
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 2 lut 2010, o 17:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 109 razy
Jak narysować taki wykres funkcji
\(\displaystyle{ 10sinx+5sin2x>0}\)
\(\displaystyle{ 10sinx>-10sinxcosx}\)
\(\displaystyle{ cosx > -1}\)
???
\(\displaystyle{ 10sinx>-10sinxcosx}\)
\(\displaystyle{ cosx > -1}\)
???
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Jak narysować taki wykres funkcji
To w końcu masz rozwiązać nierówność, czy narysować wykres funkcji \(\displaystyle{ y=10\sin(x)+5\sin(2x)}\) ?
Jeśli chodzi o nierówność, to nie możesz dzielić obustronnie przez sinusa, bo nie wiesz jaki ma znak. Czyli wszystko ma być po lewej i zrób z tego iloczyn.
Jeśli chodzi o nierówność, to nie możesz dzielić obustronnie przez sinusa, bo nie wiesz jaki ma znak. Czyli wszystko ma być po lewej i zrób z tego iloczyn.
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 2 lut 2010, o 17:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 109 razy
Jak narysować taki wykres funkcji
Ma być wykres. Nie myślałem, że takie jest postępowanie przy rysowaniu wykresu.
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 2 lut 2010, o 17:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 109 razy
Jak narysować taki wykres funkcji
Nie wiem czy Ci to dużo powie...
Narysować sygnał \(\displaystyle{ u(t) = 10 sin 1000 t + 5 sin 2000 t [V]}\) oraz składowe tego sygnału.
Google wygenerował taki wykres
Nie wiem skąd on się wziął..
Narysować sygnał \(\displaystyle{ u(t) = 10 sin 1000 t + 5 sin 2000 t [V]}\) oraz składowe tego sygnału.
Google wygenerował taki wykres
Kod: Zaznacz cały
https://www.google.pl/#q=10+sin+1000+t+%2B+5+sin+2000+t
Nie wiem skąd on się wziął..
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Jak narysować taki wykres funkcji
Czyli masz narysować wykres funkcji \(\displaystyle{ u(t)}\). W tym celu, jak już pisałam dwukrotnie, musisz tę funkcję zbadać: dziedzina, zbiór wartości, miejsca zerowe, monotoniczność, ekstrema, itp.
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 2 lut 2010, o 17:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 109 razy
Jak narysować taki wykres funkcji
Liczę wartość min i masz.
Obliczam pochodną :
i wychodzi
\(\displaystyle{ 10(cos(x)+cos(2x)) =0
10cos(x)+20cos x^{2} -10=0,
t=cos(x)
i wychodzi
cos x_{1} = -1
cos x_{2} = \frac{1}{2}}\)
Obliczam pochodną :
i wychodzi
\(\displaystyle{ 10(cos(x)+cos(2x)) =0
10cos(x)+20cos x^{2} -10=0,
t=cos(x)
i wychodzi
cos x_{1} = -1
cos x_{2} = \frac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 2 lut 2010, o 17:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 109 razy
Jak narysować taki wykres funkcji
I dalej nie wiem. Skupiłem się nad wyznaczeniem max i min.
Max mi wychodzi \(\displaystyle{ \frac{15 \sqrt{3} }{2}}\) a min 0 nie wiem dlaczego ...
Max mi wychodzi \(\displaystyle{ \frac{15 \sqrt{3} }{2}}\) a min 0 nie wiem dlaczego ...
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Jak narysować taki wykres funkcji
Gdybyś wcześniej zbadał monotoniczność, to wiedziałbyś, że pochodna nie zmienia znaku dla \(\displaystyle{ \cos x =-1}\).
Natomiast \(\displaystyle{ \cos x = \frac{1}{2} \Rightarrow x=- \frac{ \pi }{3}+2k \pi \vee x= \frac{ \pi }{3}+2k \pi}\).
W tych punktach pochodna zmienia znak i ma ekstrema.
Czyli maximum masz dobrze a minimum źle.
Natomiast \(\displaystyle{ \cos x = \frac{1}{2} \Rightarrow x=- \frac{ \pi }{3}+2k \pi \vee x= \frac{ \pi }{3}+2k \pi}\).
W tych punktach pochodna zmienia znak i ma ekstrema.
Czyli maximum masz dobrze a minimum źle.