Witam!
Mam takie zadanko. Rozwiąż równość:
\(\displaystyle{ 2\cos ^{2} (3x+ \pi) =1}\)
Rozwiązania nie będę pisał, bo szkoda czasu. Moje wyniki.
\(\displaystyle{ x=- \frac{3}{12} \pi + \frac{2}{3} k \pi \\
x=- \frac{5}{12} + \frac{2}{3} k \pi \\
x=- \frac{ \pi }{12} + \frac{2}{3} k \pi \\
x=- \frac{7}{12} + \frac{2}{3} k \pi}\)
Jak mam te wszystkie odpowiedzi uprościć do jednego rozwiązania? Jest jakiś sposób, reguła?
Zbieranie wyników równania.
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 18 wrz 2011, o 12:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
Zbieranie wyników równania.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2014, o 23:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.