uzasadnienie prawdziwości nierówności

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
dejv96
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 27 paź 2013, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 28 razy

uzasadnienie prawdziwości nierówności

Post autor: dejv96 »

\(\displaystyle{ \sin \alpha < 1}\)
proszę o uzasadnienie tej nierówności dla dowolnego kąta ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\)
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

uzasadnienie prawdziwości nierówności

Post autor: mortan517 »

AU
AU
rys1003.jpg (4.86 KiB) Przejrzano 61 razy
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{y}{r} \le 1}\)
ODPOWIEDZ