nierówności trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Masita+++
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 5 sty 2014, o 20:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 33 razy

nierówności trygonometryczne

Post autor: Masita+++ »

Wykaż że dla każdej liczby rzeczywistej x z przedziału \(\displaystyle{ 0 \le x< \frac{ \pi }{2}}\)zachodzą nierówności

\(\displaystyle{ \tg x + \sin x \ge 2x}\)

bardzo dziękuje
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

nierówności trygonometryczne

Post autor: a4karo »

Wsk: Jeżeli dla \(\displaystyle{ x\geq 0}\) funkcja \(\displaystyle{ f(x)}\) jest wypukła i \(\displaystyle{ f(0)=f'(0)=0}\) to \(\displaystyle{ f(x)\geq 0}\)
Ostatnio zmieniony 29 sty 2014, o 23:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Masita+++
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 5 sty 2014, o 20:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 33 razy

nierówności trygonometryczne

Post autor: Masita+++ »

o jej to jest materiał z 1 kl liceum ja jeszcze nie znam pochodnych wiem tylko że ten prim oznacza pochodną ;(
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

nierówności trygonometryczne

Post autor: musialmi »

I tangens i sinus są rosnące na tym przedziale, więc podstawienie krańców przedziału i wykazanie, że dla obu ich obu ta funkcja jest większa od 2x, jest dowodem (niech ktoś potwierdzi, bo może się mylę).
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

nierówności trygonometryczne

Post autor: a4karo »

To nie jest prawda: \(\displaystyle{ 3x^2}\) jest rosnąca, \(\displaystyle{ 3x^2\geq 2x}\) dla \(\displaystyle{ x=0}\) i \(\displaystyle{ x=1}\), ale dla malych \(\displaystyle{ x}\) mamy \(\displaystyle{ 3x^2<2x}\)
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

nierówności trygonometryczne

Post autor: Chromosom »

Wypukłość funkcji nie jest pojęciem wymagającym znajomości pochodnych. Chodzi o położenie siecznej wykresu funkcji.
ODPOWIEDZ