nierówności trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Masita+++
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 5 sty 2014, o 20:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 33 razy

nierówności trygonometryczne

Post autor: Masita+++ »

Wykaż że dla każdej liczby rzeczywistej x z przedziału \(\displaystyle{ 0 \le x< \frac{ \pi }{2}}\)zachodzą nierówności
a) \(\displaystyle{ \sin x \le x \le \tg x}\)
Awatar użytkownika
Seth Briars
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 20 lis 2013, o 00:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Coot's Chapel
Pomógł: 55 razy

nierówności trygonometryczne

Post autor: Seth Briars »

... nie_granic - dowód lematu 5.7
Masita+++
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 5 sty 2014, o 20:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 33 razy

nierówności trygonometryczne

Post autor: Masita+++ »

o jej tylko że to jest materiał 1 kl liceum i granic nie znam niestety ;(
Awatar użytkownika
Seth Briars
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 20 lis 2013, o 00:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Coot's Chapel
Pomógł: 55 razy

nierówności trygonometryczne

Post autor: Seth Briars »

Ale w tym dowodzie nie korzystasz z granicy tylko z porównania pól trójkątów.
ODPOWIEDZ