Witam mam problem z zadaniem:
Wyznacz \(\displaystyle{ \cos 2x}\) wiedząc że \(\displaystyle{ \tan ^{2}x - a\cdot}\) \(\displaystyle{ \tan x}\) \(\displaystyle{ + 1=0}\) gdzie \(\displaystyle{ 0 \langle x \langle}\) \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) i \(\displaystyle{ a \rangle 2}\)
Wyznacz cos2x majac dane ...
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 2 maja 2007, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Wyznacz cos2x majac dane ...
Z tego kwadratowego mamy
\(\displaystyle{ \tan x =\frac{a-\sqrt{a^2-4}}{2} \;\vee\;\tan x=\frac{a+\sqrt{a^2-4}}{2}}\)
przy naszych założeniach \(\displaystyle{ \tan x\in (0;1)\:\wedge \frac{a+\sqrt{a^2-4}}{2}>1}\), czyli zostaje odpowiedź \(\displaystyle{ \tan x =\frac{\sin x}{\cos x}=\frac{a-\sqrt{a^2-4}}{2}}\)
pozostaje wziąć to w układ z jedynką i wyliczyć np \(\displaystyle{ \cos^2 x}\)
\(\displaystyle{ \tan x =\frac{a-\sqrt{a^2-4}}{2} \;\vee\;\tan x=\frac{a+\sqrt{a^2-4}}{2}}\)
przy naszych założeniach \(\displaystyle{ \tan x\in (0;1)\:\wedge \frac{a+\sqrt{a^2-4}}{2}>1}\), czyli zostaje odpowiedź \(\displaystyle{ \tan x =\frac{\sin x}{\cos x}=\frac{a-\sqrt{a^2-4}}{2}}\)
pozostaje wziąć to w układ z jedynką i wyliczyć np \(\displaystyle{ \cos^2 x}\)
Ostatnio zmieniony 3 maja 2007, o 21:24 przez Lorek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 2 maja 2007, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
Wyznacz cos2x majac dane ...
a co zrobić z tym założeniem dotyczącym a??
po obliczeniach wyszło mi:
\(\displaystyle{ cos^{2}x=\frac{2}{a^{2}-a\sqrt{a^2-4}}}\)
\(\displaystyle{ cos2x=\frac{4}{a^{2}-a\sqrt{a^2-4}}-1}\)
po obliczeniach wyszło mi:
\(\displaystyle{ cos^{2}x=\frac{2}{a^{2}-a\sqrt{a^2-4}}}\)
\(\displaystyle{ cos2x=\frac{4}{a^{2}-a\sqrt{a^2-4}}-1}\)
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Wyznacz cos2x majac dane ...
nic, ono było tylko po to, by nie mieć ujemnej delty w kwadratowym i by potem móc wybrać odpowiedni pierwiastek.tomekk1711 pisze:a co zrobić z tym założeniem dotyczącym a
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 2 maja 2007, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna