układ równań trygonometryczny

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
margarita
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 24 lis 2012, o 22:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rabka
Podziękował: 3 razy

układ równań trygonometryczny

Post autor: margarita »

Wyznacz te wartości parametru \(\displaystyle{ \alpha \in (- \pi , \pi )}\) , dla których rozwiązaniem układu równań:

\(\displaystyle{ \begin{cases} x-y=1\\2x-y=cos\alpha\end{cases}}\)

jest para liczb x,y spełniająca równanie \(\displaystyle{ x + y = \sqrt{2}sin2\alpha - 3}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

układ równań trygonometryczny

Post autor: piasek101 »

Wyznaczasz \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) w zależności od cosinusa - wstawiasz do równania.
margarita
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 24 lis 2012, o 22:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rabka
Podziękował: 3 razy

układ równań trygonometryczny

Post autor: margarita »

Rozwiązałam ten układ równań metodą wyznaczników mam \(\displaystyle{ x=cos\alpha - 1\ , y=cos\alpha -2}\)
Wstawiając do równania nie mogę sobie poradzić z wyliczeniami.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

układ równań trygonometryczny

Post autor: piasek101 »

Zamieniasz sinusa podwojonego kąta na pojedynczego, wszystko na lewą i cosinusa przed nawias.
ODPOWIEDZ