Witam,
mam pytanie, jak się zabrać za takie coś ?
\(\displaystyle{ \sin 2 \alpha =2 \sin^{2} \alpha}\)
trzeba policzyc \(\displaystyle{ \alpha}\)
2sin2a=sin^2a jak oliczyć ?
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
2sin2a=sin^2a jak oliczyć ?
\(\displaystyle{ \sin 2 \alpha =2 \sin^{2} \alpha\biggl_|/(2\cos^{2}{x})\\
\tan{ \alpha }=\tan^{2}{ \alpha }\\
\tan{ \alpha }\left( \tan{ \alpha }-1\right) =0\\
\alpha =k\pi \vee \alpha = \frac{\pi}{4}+k \pi}\)
\tan{ \alpha }=\tan^{2}{ \alpha }\\
\tan{ \alpha }\left( \tan{ \alpha }-1\right) =0\\
\alpha =k\pi \vee \alpha = \frac{\pi}{4}+k \pi}\)
Ostatnio zmieniony 20 sty 2014, o 15:44 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 1 raz.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 6 paź 2013, o 21:06
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 14 razy
2sin2a=sin^2a jak oliczyć ?
znalazłem taki wzór (pisałem w tym samym czasie, co mi napisałeś o tym wzorze : D ) :
\(\displaystyle{ \sin 2 \alpha = 2\sin \alpha *cos \alpha}\)
po podstawieniu :
\(\displaystyle{ 2* \sin^{2} \alpha = 2\sin \alpha *cos \alpha}\)
skracam 2 i sin
\(\displaystyle{ \cos \alpha =sin \alpha}\)
wiem ze bedzie \(\displaystyle{ \alpha =45}\) stopni, ale jak to udowodnić matematycznie ?
up up:
\(\displaystyle{ \frac{\sin 2 \alpha }{2 \cos^{2}x }}\) nie będzie \(\displaystyle{ \tg \alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin 2 \alpha = 2\sin \alpha *cos \alpha}\)
po podstawieniu :
\(\displaystyle{ 2* \sin^{2} \alpha = 2\sin \alpha *cos \alpha}\)
skracam 2 i sin
\(\displaystyle{ \cos \alpha =sin \alpha}\)
wiem ze bedzie \(\displaystyle{ \alpha =45}\) stopni, ale jak to udowodnić matematycznie ?
up up:
\(\displaystyle{ \frac{\sin 2 \alpha }{2 \cos^{2}x }}\) nie będzie \(\displaystyle{ \tg \alpha}\)
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
2sin2a=sin^2a jak oliczyć ?
\(\displaystyle{ 2\sin^{2} \alpha = 2\sin \alpha cos \alpha}\)
dzieląc w tym momencie obustronnie przez \(\displaystyle{ 2 \sin \alpha}\) zapominasz o założeniu: \(\displaystyle{ \sin \alpha \neq 0}\)
oczywiście przypadek \(\displaystyle{ \sin \alpha =0}\) również należy rozpatrzyć
Dlatego wygodniej chyba podzielić obustronnie przez \(\displaystyle{ 2}\), przenieść wszystko na jedną stronę i wyciągnąć przed nawias \(\displaystyle{ \sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha \left( \sin \alpha - \cos \alpha\right) =0}\)
Teraz przyrównaj oba czynniki do zera.
Natomiast, co do samego rozwiązania, którego szukasz w całym zbiorze liczb rzeczywistych, a nie tylko dla \(\displaystyle{ \alpha \in \left[ 0; \frac{ \pi }{2} \right]}\), to: \(\displaystyle{ \sin \alpha =\cos \alpha \Leftrightarrow \alpha = \frac{ \pi }{4} \pm k \pi \wedge k \in Z}\)
Podobnie rozwiąż: \(\displaystyle{ \sin \alpha =0}\)
dzieląc w tym momencie obustronnie przez \(\displaystyle{ 2 \sin \alpha}\) zapominasz o założeniu: \(\displaystyle{ \sin \alpha \neq 0}\)
oczywiście przypadek \(\displaystyle{ \sin \alpha =0}\) również należy rozpatrzyć
Dlatego wygodniej chyba podzielić obustronnie przez \(\displaystyle{ 2}\), przenieść wszystko na jedną stronę i wyciągnąć przed nawias \(\displaystyle{ \sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha \left( \sin \alpha - \cos \alpha\right) =0}\)
Teraz przyrównaj oba czynniki do zera.
Natomiast, co do samego rozwiązania, którego szukasz w całym zbiorze liczb rzeczywistych, a nie tylko dla \(\displaystyle{ \alpha \in \left[ 0; \frac{ \pi }{2} \right]}\), to: \(\displaystyle{ \sin \alpha =\cos \alpha \Leftrightarrow \alpha = \frac{ \pi }{4} \pm k \pi \wedge k \in Z}\)
Podobnie rozwiąż: \(\displaystyle{ \sin \alpha =0}\)