Treść:
Nie wiem jak wyliczyć
\(\displaystyle{ cos^{4}105°-sin^{4}105°}\)
Proszę o pomoc, mile widziane objaśnienia.
bez użycia kalkulatora
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
bez użycia kalkulatora
\(\displaystyle{ cos^{4}x-sin^{4}x=(cos^{2}x-sin^{2}x)(cos^{2}x+sin^{2}x)=cos^{2}x-sin^{2}x=cos2x\\
cos^{4}105^{\circ}-sin^{4}105^{\circ}=cos210^{\circ}=cos(180^{\circ}+30^{\circ})}\)
i redukcyjne
cos^{4}105^{\circ}-sin^{4}105^{\circ}=cos210^{\circ}=cos(180^{\circ}+30^{\circ})}\)
i redukcyjne