Wiam mam pewien problem w związku z rozwiązywaniem nierówności trygonometrycznych, a konkretniej odczytywaniu miejsc na osi wytłumaczę na przykładzie.
sin x < cos x
I ten przedział zaczyna się między \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{6} a \frac{\pi}{ 3 }}\)
I jak mam obliczyć w takim wypadku jaka jest jego wartość między tymi dwoma wartościami ?
Nierówności trygonometryczne
Nierówności trygonometryczne
Rozważania prowadzimy w przedziale \(\displaystyle{ [0,2\pi]}\). Więcej nie trzeba. Można sobie przesunąć rozwiązanie o całkowitą wielokrotność \(\displaystyle{ 2\pi}\).
Czy wiesz, dla jakich \(\displaystyle{ x}\) mamy \(\displaystyle{ \sin x=\cos x}\)? Potem sporządź (na jednym rysunku) wykresy obu funkcji i odczytaj rozwiązanie nierówności.
Czy wiesz, dla jakich \(\displaystyle{ x}\) mamy \(\displaystyle{ \sin x=\cos x}\)? Potem sporządź (na jednym rysunku) wykresy obu funkcji i odczytaj rozwiązanie nierówności.
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 8 sty 2014, o 15:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podlasie
- Podziękował: 8 razy
Nierówności trygonometryczne
A jak zapisać rozwiązanie jeśli mam rozpatrzeć w przedziale np \(\displaystyle{ <- \pi ; \pi>}\)