Mam nierówność: \(\displaystyle{ (\tg x- \frac{ \sqrt{3} }{3} )(\tg x+ \frac{ \sqrt{3} }{3}) >0}\)
Czy zbiorem rozwiązań będzie:
\(\displaystyle{ x = \bigcup_{k\in\ZZ}[ \frac{\pi}{6} + k\pi , \frac{5\pi}{6} + k\pi ] \wedge x \neq \frac{\pi}{2}}\)
I czy jest to dobrze zapisane?
Czy prawidłowo jest zapisany zbiór rozwiązań nierówności?
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
Czy prawidłowo jest zapisany zbiór rozwiązań nierówności?
Faktycznie:
Powinno być: \(\displaystyle{ x = \bigcup_{k\in\ZZ}[ \frac{\pi}{6} + k\pi , \frac{5\pi}{6} + k\pi ] \wedge x \neq \frac{\pi}{2} +k\pi}\)
Teraz ok?
Powinno być: \(\displaystyle{ x = \bigcup_{k\in\ZZ}[ \frac{\pi}{6} + k\pi , \frac{5\pi}{6} + k\pi ] \wedge x \neq \frac{\pi}{2} +k\pi}\)
Teraz ok?
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Czy prawidłowo jest zapisany zbiór rozwiązań nierówności?
tak, choć lepiej
\(\displaystyle{ \bigcup_{k\in\ZZ}\left(\pi/6+k\pi,\pi/2+k\pi\right) \cup\left(\pi/2+k\pi,5\pi/6+k\pi\right)}\).
Uważaj na końce: w zadaniu są ostre nierówności.
\(\displaystyle{ \bigcup_{k\in\ZZ}\left(\pi/6+k\pi,\pi/2+k\pi\right) \cup\left(\pi/2+k\pi,5\pi/6+k\pi\right)}\).
Uważaj na końce: w zadaniu są ostre nierówności.
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy