obliczenie cosinusa

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
wojteczek03
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 16 sty 2012, o 16:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kętrzyn
Podziękował: 4 razy

obliczenie cosinusa

Post autor: wojteczek03 »

w jaki sposób wyznaczyć wartość \(\displaystyle{ cos x}\) z równania \(\displaystyle{ cos (x+ \frac{ \pi }{4}) = \frac{ \sqrt{5} }{5} ?}\)
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

obliczenie cosinusa

Post autor: Ania221 »

Wzór na cosinus sumy kątów.
Potem zamienić sinus na cosinus z jedynki i rozwiązać równanie.
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

obliczenie cosinusa

Post autor: rtuszyns »

Można również przy użyciu funkcji cyklometrycznych... ale jest to żmudniejsze...
ODPOWIEDZ