Witam,
mam problem z takim zadaniem (poziom podstawowy):
\(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha \cdot \cos ^{2} \alpha \cdot \tg \beta }{\left( 1 - \cos ^{2} \beta \right) \cdot \sin \beta }}\) , wiedząc, że \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\) są kątami ostrymi trójkąta prostokątnego. Jak rozwiązać to zadanie bez kofunkcji?
Z góry dziękuję,
Adrian
Oblicz wartość wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 14 lut 2013, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Oblicz wartość wyrażenia
Ostatnio zmieniony 16 sty 2014, o 18:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 14 lut 2013, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Oblicz wartość wyrażenia
Okej, dzięki.
Jednak na poziomie podstawowym nie ma wzorów redukcyjnych(?). Dlatego zaciekawiło mnie czy jest sposób rozwiązania bez nich.
Pozdrawiam!
Jednak na poziomie podstawowym nie ma wzorów redukcyjnych(?). Dlatego zaciekawiło mnie czy jest sposób rozwiązania bez nich.
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Oblicz wartość wyrażenia
Jeżeli popatrzysz na trójkąt prostokątny, to bez wzorów redukcyjnych zobaczysz, ze \(\displaystyle{ \cos\alpha}\) jest wyrażony takim samym wzorem jak \(\displaystyle{ \sin\beta}\) itd