wyznacz zbiór C
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 14 paź 2005, o 14:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: niedługo Warszawa ;)
- Podziękował: 143 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 14 paź 2005, o 14:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: niedługo Warszawa ;)
- Podziękował: 143 razy
wyznacz zbiór C
nie znam tych wzorów niestety
czy może ktoś rozpisać jak powinonno być wszystko pokolei?
czy może ktoś rozpisać jak powinonno być wszystko pokolei?
- szymuś
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 30 kwie 2007, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ze wsi;)
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
wyznacz zbiór C
ja stawiam na cos takiego
\(\displaystyle{ |\cos x| \geqslant - \sin x /^2}\)
\(\displaystyle{ \tan^2 x \geqslant 1}\) niech mi ktos powie czy i co tobie zle ;>
\(\displaystyle{ x \langle \frac{\pi}{4} ; \frac{\pi}{2})}\) oraz \(\displaystyle{ x \langle \frac{5}{4} \pi ; \frac{3}{2} \pi )}\)ponieważ
\(\displaystyle{ |\cos x| \geqslant - \sin x /^2}\)
\(\displaystyle{ \tan^2 x \geqslant 1}\) niech mi ktos powie czy i co tobie zle ;>
\(\displaystyle{ x \langle \frac{\pi}{4} ; \frac{\pi}{2})}\) oraz \(\displaystyle{ x \langle \frac{5}{4} \pi ; \frac{3}{2} \pi )}\)ponieważ
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
wyznacz zbiór C
szymuś, podnosic do kwadratu mzoesz w przypadku, gdy masz pewnosc, ze obie strony rownania/nierownosci sa ujemne lub dodatnie
\(\displaystyle{ 1^{\circ} \quad cosx q 0 x\in \cup \\
sinx+cosx q 0\\
\sqrt{2} sin(\frac{\pi}{4}+x) q 0
2^{\circ} \quad cosx x (\frac{\pi}{2};\frac{3\pi}{2})\\
sinx-cosx q 0\\
sinx q cosx}\)
Po rozwiazaniu kazdego z koncowych rownan w kazdym przypadku uwzgledniesz zalozenie i na samym koncu sumujesz oba przedzialu i masz gotowe rozwiazanie.
\(\displaystyle{ 1^{\circ} \quad cosx q 0 x\in \cup \\
sinx+cosx q 0\\
\sqrt{2} sin(\frac{\pi}{4}+x) q 0
2^{\circ} \quad cosx x (\frac{\pi}{2};\frac{3\pi}{2})\\
sinx-cosx q 0\\
sinx q cosx}\)
Po rozwiazaniu kazdego z koncowych rownan w kazdym przypadku uwzgledniesz zalozenie i na samym koncu sumujesz oba przedzialu i masz gotowe rozwiazanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 29 kwie 2007, o 09:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dzierżoniów
- Dargi
- Użytkownik
- Posty: 1228
- Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 253 razy
wyznacz zbiór C
Bardzo dziwny zapis ... Sumę zbiorów zapisałeś z x i oraz że w pierwszym przedziale że \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) nie należy a potem że należy do zbioru rozwiązań.
Ostatnio zmieniony 1 maja 2007, o 19:52 przez Dargi, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 29 kwie 2007, o 09:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dzierżoniów
wyznacz zbiór C
Faktycznie można zapisać chyba tak:
\(\displaystyle{ x \cup x \cup}\)
Napisałem to osobno, bo to były osobne rozwiązania z warunku \(\displaystyle{ cosx q}\) i tego drugiego.
Ale bardziej mnie interesuje, czy wynik jest poprawny.
\(\displaystyle{ x \cup x \cup}\)
Napisałem to osobno, bo to były osobne rozwiązania z warunku \(\displaystyle{ cosx q}\) i tego drugiego.
Ale bardziej mnie interesuje, czy wynik jest poprawny.