wartość wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
davidd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 375
Rejestracja: 15 wrz 2011, o 20:05
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 122 razy

wartość wyrażenia

Post autor: davidd »

a) \(\displaystyle{ \arcsin \left( - \frac{1}{2} \right)}\)

\(\displaystyle{ \arcsin \left( - \frac{1}{2} \right) = y}\)

\(\displaystyle{ -\sin y= \frac{1}{2}}\)

\(\displaystyle{ y = - \frac{ \pi }{6}}\) ?


b) \(\displaystyle{ \arccos \left( \frac{ \sqrt{3} }{2}\right)}\)

\(\displaystyle{ \cos y = \left( \frac{ \sqrt{3} }{2}\right)}\)

\(\displaystyle{ y = \frac{ \pi }{6}}\)


c) \(\displaystyle{ \arcsin \left( \cos x \right)}\)

\(\displaystyle{ \arcsin \left( \cos x \right) = y}\)

\(\displaystyle{ \sin y = \cos x}\)

\(\displaystyle{ y = \frac{\cos x}{\sin x}}\)

\(\displaystyle{ y = \ctg x}\)

\(\displaystyle{ y \in \left( - \infty , + \infty \right)}\) (?)-- 14 sty 2014, o 18:52 --Dobrze czy gdzieś są błędy?
Ostatnio zmieniony 14 sty 2014, o 10:42 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawny zapis funkcji elementarnych (por. punkt 2.7. instrukcji LaTeX-a). Skalowanie nawiasów.
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

wartość wyrażenia

Post autor: rtuszyns »

Sprawdź w tablicach i przy pomocy wzorów redukcyjnych...
adamfiza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 15 sty 2014, o 15:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sokołów Podlaski/Warszawa
Pomógł: 1 raz

wartość wyrażenia

Post autor: adamfiza »

W ostatnim przykładzie osobiście zapisałbym \(\displaystyle{ \cos x = \sin \left(x+\frac{ \pi }{2}\right)}\) i mamy od razu \(\displaystyle{ y=x+ \frac{ \pi }{2}}\) . Poza tym nie prawdą jest , że jeżeli \(\displaystyle{ \sin y = \cos x}\) to \(\displaystyle{ y = \frac{\cos x}{\sin x}}\).
Ostatnio zmieniony 16 sty 2014, o 10:26 przez adamfiza, łącznie zmieniany 2 razy.
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

wartość wyrażenia

Post autor: Ania221 »

\(\displaystyle{ y = \frac{\cos x}{\sin x}}\) skąd sie wzięła ta równość?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

wartość wyrażenia

Post autor: kropka+ »

c)
\(\displaystyle{ \sin y=\cos x \Rightarrow x=\arccos\sin y+2k \pi \vee x=-\arccos\sin y+2k \pi}\)

Narysuj w jednym układzie współrzędnych wykres cosinusa x i na osi OY wykres sinusa y dla \(\displaystyle{ y \in \left[ - \frac{ \pi }{2}, \frac{ \pi }{2} \right]}\). Zobaczysz, źe jest nieskończenie wiele rozwiązań:

\(\displaystyle{ y \in \left[ - \frac{ \pi }{2}, \frac{ \pi }{2} \right] \wedge x \in R \wedge ((x,y)=(\arccos\sin y+2k \pi, \arcsin\cos x) \vee (x,y)=(-\arccos\sin y+2k \pi, \arcsin\cos x))}\)
ODPOWIEDZ