Wykaż, że:
\(\displaystyle{ \sin \alpha +\cos \alpha = \sqrt{2} \cdot \cos( \alpha -45)}\)
Suma sinusa i cosinusa
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
Suma sinusa i cosinusa
Ostatnio zmieniony 13 sty 2014, o 22:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Złamanie punktu III.5.5 Regulaminu.
Powód: Złamanie punktu III.5.5 Regulaminu.
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Suma sinusa i cosinusa
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \cos \left(\tfrac{\pi}{2} - \alpha \right)}\)
A później ze wzoru na sumę cosinusów (powinno wyjść)
Czy to na pewno jest tożsame? Wydaje mi się że nie.
A później ze wzoru na sumę cosinusów (powinno wyjść)
Czy to na pewno jest tożsame? Wydaje mi się że nie.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2014, o 16:32 przez mortan517, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
Suma sinusa i cosinusa
A skąd wynika ta zależność?-- 13 sty 2014, o 16:38 --Sprawdziłam jeszcze raz na zapis w książce i jest dokładnie to samo. Ale gdy sama próbowałam wyliczyć to wychodziło mi: \(\displaystyle{ \cos \alpha + \frac{ \sqrt{2} }{2} \sin \alpha}\) dlatego zdecydowałąm umieścić to zadanie tutaj. Czyli jest to sprzeczność?
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 25 lip 2006, o 22:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 36 razy
Suma sinusa i cosinusa
Weź prawą stronę równania i zastosuj wzór na kosinus różnicy:
\(\displaystyle{ \cos \left( \alpha - \beta \right) =\cos \alpha \cos \beta +\sin \alpha \sin \beta}\)
\(\displaystyle{ P= \sqrt{2} ( \cos (\alpha -45^\circ) ) = \sqrt{2}( \cos \alpha \cdot \cos 45^\circ+\sin \alpha \cdot \sin 45^\circ)=\\= \sqrt{2} \left( \cos \alpha \cdot \frac{ \sqrt{2} }{2} +\sin \alpha \cdot \frac{ \sqrt{2} }{2} \right) =\cos \alpha +\sin \alpha =L}\)
\(\displaystyle{ \cos \left( \alpha - \beta \right) =\cos \alpha \cos \beta +\sin \alpha \sin \beta}\)
\(\displaystyle{ P= \sqrt{2} ( \cos (\alpha -45^\circ) ) = \sqrt{2}( \cos \alpha \cdot \cos 45^\circ+\sin \alpha \cdot \sin 45^\circ)=\\= \sqrt{2} \left( \cos \alpha \cdot \frac{ \sqrt{2} }{2} +\sin \alpha \cdot \frac{ \sqrt{2} }{2} \right) =\cos \alpha +\sin \alpha =L}\)
Ostatnio zmieniony 13 sty 2014, o 22:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Skaluj nawiasy. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Skaluj nawiasy. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland