Suma i różnica funkcji trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
Suma i różnica funkcji trygonometrycznych
Mam problem z następującymi zadaniami:
1. Oblicz dokładną wartość wyrażenia:
\(\displaystyle{ \cos75-\sin75}\)
2. Przedstaw w postaci iloczynu:
\(\displaystyle{ 1+2\sin \alpha -\cos2 \alpha}\)
1. Oblicz dokładną wartość wyrażenia:
\(\displaystyle{ \cos75-\sin75}\)
2. Przedstaw w postaci iloczynu:
\(\displaystyle{ 1+2\sin \alpha -\cos2 \alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Suma i różnica funkcji trygonometrycznych
2. Użyj wzoru na cosinus podwojonego kąta, a potem jedynki trygonometrycznej
1. Użyj wzorów sinus i cosinus sumy kątów o znanych wartościach
1. Użyj wzorów sinus i cosinus sumy kątów o znanych wartościach
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
Suma i różnica funkcji trygonometrycznych
1. To te wzory?:
\(\displaystyle{ \cos(45+30)= \frac{ \sqrt{6}- \sqrt{2} }{4}}\)
\(\displaystyle{ \sin(45+30)=\frac{ \sqrt{6}- \sqrt{2} }{4}}\)
Nie wiem czy dobrze to wyliczyłam. Proszę o sprawdzenie.
\(\displaystyle{ \cos(45+30)= \frac{ \sqrt{6}- \sqrt{2} }{4}}\)
\(\displaystyle{ \sin(45+30)=\frac{ \sqrt{6}- \sqrt{2} }{4}}\)
Nie wiem czy dobrze to wyliczyłam. Proszę o sprawdzenie.
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
Suma i różnica funkcji trygonometrycznych
Podstawiając do wyjściowego wzoru to co wyliczyłam i we wzorze na sinus zmieniłam na plus wychodzi mi 0. Nie wiem co robię źle.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Suma i różnica funkcji trygonometrycznych
\(\displaystyle{ = \frac{ \sqrt{6}- \sqrt{2} }{4}-\frac{ \sqrt{6}+ \sqrt{2} }{4}}\)
Przyjrzyj sie. Minus przed ułamkiem dziala jak minus przed nawiasem
Przyjrzyj sie. Minus przed ułamkiem dziala jak minus przed nawiasem
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
Suma i różnica funkcji trygonometrycznych
Faktycznie. Nie zwróciłam na to uwagi, dziękuję już obliczyłam
A wracając do 2 zadania:
\(\displaystyle{ 1+2\sin \alpha -\cos ^{2} \alpha +\sin ^{2} \alpha}\)
Co dalej?
A wracając do 2 zadania:
\(\displaystyle{ 1+2\sin \alpha -\cos ^{2} \alpha +\sin ^{2} \alpha}\)
Co dalej?
Ostatnio zmieniony 13 sty 2014, o 22:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
Suma i różnica funkcji trygonometrycznych
Dobrze?
\(\displaystyle{ 1+2\sin \alpha -\cos ^{2} \alpha +1-\cos ^{2} \alpha =2+2\sin \alpha -2\cos ^{2} \alpha}\)
I co teraz?
\(\displaystyle{ 1+2\sin \alpha -\cos ^{2} \alpha +1-\cos ^{2} \alpha =2+2\sin \alpha -2\cos ^{2} \alpha}\)
I co teraz?
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Suma i różnica funkcji trygonometrycznych
Zamień tak, żeby zostały same sinusy.
\(\displaystyle{ 1+2\sin \alpha -(\cos ^{2} \alpha) +\sin ^{2} \alpha}\)
-- 13 sty 2014, o 16:13 --
zamień to w nawiasie. Pamiętaj o minusie przed nawiasem
\(\displaystyle{ 1+2\sin \alpha -(\cos ^{2} \alpha) +\sin ^{2} \alpha}\)
-- 13 sty 2014, o 16:13 --
zamień to w nawiasie. Pamiętaj o minusie przed nawiasem
Ostatnio zmieniony 13 sty 2014, o 22:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
Suma i różnica funkcji trygonometrycznych
Czy ma wyjść?
\(\displaystyle{ 2\sin \alpha (1+\sin \alpha )}\) ?
\(\displaystyle{ 2\sin \alpha (1+\sin \alpha )}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 25 lip 2006, o 22:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 36 razy
Suma i różnica funkcji trygonometrycznych
Pierwsze zadanie można zrobić trochę inaczej:
\(\displaystyle{ \cos 75^\circ-\sin 75^\circ= \sqrt{2} \left( \frac{1}{ \sqrt{2} }\cos 75^\circ-\frac{1}{ \sqrt{2} }\sin 75^\circ \right) = \sqrt{2} \left( \cos 45^\circ\cos 75^\circ-\sin 45^\circ\sin 75^\circ\right)= \sqrt{2} \cos (45^\circ+75^\circ))= \sqrt{2} \cos 120^\circ= \sqrt{2} \cdot \left( - \frac{1}{2} \right) =- \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos 75^\circ-\sin 75^\circ= \sqrt{2} \left( \frac{1}{ \sqrt{2} }\cos 75^\circ-\frac{1}{ \sqrt{2} }\sin 75^\circ \right) = \sqrt{2} \left( \cos 45^\circ\cos 75^\circ-\sin 45^\circ\sin 75^\circ\right)= \sqrt{2} \cos (45^\circ+75^\circ))= \sqrt{2} \cos 120^\circ= \sqrt{2} \cdot \left( - \frac{1}{2} \right) =- \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
Ostatnio zmieniony 13 sty 2014, o 22:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Stopień to ^\circ.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Stopień to ^\circ.