dziwne równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 11 gru 2013, o 23:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Pomorskie
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 2 razy
dziwne równanie trygonometryczne
Które z podanych niżej równań jest równoważne równaniu \(\displaystyle{ \sin \left( x \right) - \cos \left( x \right) = 2}\) , \(\displaystyle{ x \in R}\)
a) \(\displaystyle{ \sin \left( x + \frac{ \pi }{4} \right) = \sqrt{3}}\)
b) \(\displaystyle{ \sin \left( x + \frac{ \pi }{4} \right) = \sqrt{2}}\)
c) \(\displaystyle{ \sin \left( x - \frac{ \pi }{4} \right) = \sqrt{2}}\)
d) \(\displaystyle{ \sin \left( x - \frac{ \pi }{4} \right) = 1}\)
zbyt bardzo nie wiem jak to ruszyć bo moim zdaniem(na pewno) równanie na górze jest sprzeczne nie rozwiązywałem jeszcze podobnych zadań i ciężko mi jest powiedzieć o co w tym chodzi (a,b,c również jest sprzeczne bo \(\displaystyle{ \sin \left( x \right) \le 1}\) nie ważne jaki \(\displaystyle{ x}\).
a) \(\displaystyle{ \sin \left( x + \frac{ \pi }{4} \right) = \sqrt{3}}\)
b) \(\displaystyle{ \sin \left( x + \frac{ \pi }{4} \right) = \sqrt{2}}\)
c) \(\displaystyle{ \sin \left( x - \frac{ \pi }{4} \right) = \sqrt{2}}\)
d) \(\displaystyle{ \sin \left( x - \frac{ \pi }{4} \right) = 1}\)
zbyt bardzo nie wiem jak to ruszyć bo moim zdaniem(na pewno) równanie na górze jest sprzeczne nie rozwiązywałem jeszcze podobnych zadań i ciężko mi jest powiedzieć o co w tym chodzi (a,b,c również jest sprzeczne bo \(\displaystyle{ \sin \left( x \right) \le 1}\) nie ważne jaki \(\displaystyle{ x}\).
Ostatnio zmieniony 11 sty 2014, o 22:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Powód: Skaluj nawiasy.
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
dziwne równanie trygonometryczne
Faktycznie równanie na samej górze i \(\displaystyle{ 3}\) pierwsze są sprzeczne, ale oni pytają o to, które są równoważne, a nie o rozwiązania.
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 11 gru 2013, o 23:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Pomorskie
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 2 razy
dziwne równanie trygonometryczne
jak sobie z tym poradzić rozdzielić 2 na jakieś liczby z których znamy funkcje trygonometryczne i co zrobić z tym\(\displaystyle{ \cosx}\) żeby zniknął bawić się w kąty połówkowe czy aż tak bardzo nie kombinować? wzory na sumy funkcji trygonometrycznych się przydadzą?
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
dziwne równanie trygonometryczne
Tak, ogólnie przyda ci się \(\displaystyle{ 1}\) wzór:
\(\displaystyle{ \sin (\alpha \pm \beta) = \sin \alpha \cos \beta \pm \cos \alpha \sin \beta}\)
\(\displaystyle{ \sin (\alpha \pm \beta) = \sin \alpha \cos \beta \pm \cos \alpha \sin \beta}\)
Ostatnio zmieniony 11 sty 2014, o 22:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 11 gru 2013, o 23:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Pomorskie
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
dziwne równanie trygonometryczne
Hmm... Sprzeczne są równania
\(\displaystyle{ \sin \left( x \right) - \cos \left( x \right) = 2}\)
a) \(\displaystyle{ \sin \left( x + \frac{ \pi }{4} \right) = \sqrt{3}}\)
b) \(\displaystyle{ \sin \left( x + \frac{ \pi }{4} \right) = \sqrt{2}}\)
c) \(\displaystyle{ \sin \left( x - \frac{ \pi }{4} \right) = \sqrt{2}}\)
A więc są sobie równoważne...
\(\displaystyle{ \sin \left( x \right) - \cos \left( x \right) = 2}\)
a) \(\displaystyle{ \sin \left( x + \frac{ \pi }{4} \right) = \sqrt{3}}\)
b) \(\displaystyle{ \sin \left( x + \frac{ \pi }{4} \right) = \sqrt{2}}\)
c) \(\displaystyle{ \sin \left( x - \frac{ \pi }{4} \right) = \sqrt{2}}\)
A więc są sobie równoważne...
Ostatnio zmieniony 11 sty 2014, o 22:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Powód: Skaluj nawiasy.
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
dziwne równanie trygonometryczne
Na pewno? a jeżeli równania \(\displaystyle{ x^2 = -1 \\ x^2=-3}\) są sprzeczne (w \(\displaystyle{ \RR}\)) to są równoważne?
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 25 lip 2006, o 22:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 36 razy
dziwne równanie trygonometryczne
Z definicji równania równoważne, to takie równania , które mają równe zbiory rozwiązań.
Zbirem rozwiązań pierwszego równania i równań a,b,c jest zbiór pusty.
Więc są one równoważne.
Zbirem rozwiązań pierwszego równania i równań a,b,c jest zbiór pusty.
Więc są one równoważne.
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 25 lip 2006, o 22:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 36 razy
dziwne równanie trygonometryczne
W definicji nic nie mówi się o dziedzinach.
Ale jeśli chodzi o twoje równania, to dziedziną każdego z nich jest zbiór liczb rzeczywistych.
Ale jeśli chodzi o twoje równania, to dziedziną każdego z nich jest zbiór liczb rzeczywistych.