\(\displaystyle{ \sin \left( 3x \right) + \sin \left( 12x +5 \right) = 0}\)
Proszę o pomoc!
równanie trygonometryczne - sinusy
równanie trygonometryczne - sinusy
Ostatnio zmieniony 9 sty 2014, o 21:43 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] . Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
równanie trygonometryczne - sinusy
włóż wyrażenie w TEX
Spróbuj użyć wzoru na sumę sinusów-- 9 sty 2014, o 21:16 --Przykład
\(\displaystyle{ \sin \frac{2x-7}{4} =0}\)
\(\displaystyle{ \sin \frac{2x-7}{4} =\sin{(0+k \pi )}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2x-7}{4}=k \pi}\) z tego wyznaczasz \(\displaystyle{ x}\) jak z normalnego równania
Spróbuj użyć wzoru na sumę sinusów-- 9 sty 2014, o 21:16 --Przykład
\(\displaystyle{ \sin \frac{2x-7}{4} =0}\)
\(\displaystyle{ \sin \frac{2x-7}{4} =\sin{(0+k \pi )}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2x-7}{4}=k \pi}\) z tego wyznaczasz \(\displaystyle{ x}\) jak z normalnego równania