Oblicznie wartości kątów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Consolidaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland

Oblicznie wartości kątów

Post autor: Consolidaa »

Witam. Mam problem z tym zadaniem. Jak należy wyprowadzić ten wzór: \(\displaystyle{ \sin4 \alpha}\)?Nie było mnie dzisiaj na lekcji i nie mam pojęcia jak się do tego zabrać.
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1931
Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 145 razy
Pomógł: 320 razy

Oblicznie wartości kątów

Post autor: kalwi »

podpowiedź:
\(\displaystyle{ \sin4\alpha=2\sin2\alpha \cdot \cos2\alpha}\)
Consolidaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland

Oblicznie wartości kątów

Post autor: Consolidaa »

Ok, dzięki. A czy mogłabym jeszcze prosić o wyliczenie co wyjdzie gdy \(\displaystyle{ \sin \alpha =- \frac{4}{5}}\) , a \(\displaystyle{ \cos \alpha =- \frac{3}{5}}\) bo mi wynik zupełnie inny wychodzi niż w odpowiedziach. (Odp: \(\displaystyle{ - \frac{336}{625}}\)
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Oblicznie wartości kątów

Post autor: mortan517 »

Pokaż jak liczysz, postaramy się znaleźć błąd.
Consolidaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland

Oblicznie wartości kątów

Post autor: Consolidaa »

\(\displaystyle{ \sin4 \alpha =2 \cdot (- \frac{4}{5}) \cdot2 \cdot (- \frac{3}{5}) \cdot 2= \frac{96}{25}}\)
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Oblicznie wartości kątów

Post autor: mortan517 »

\(\displaystyle{ \sin 2 \alpha \neq 2 \sin \alpha}\)
Consolidaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland

Oblicznie wartości kątów

Post autor: Consolidaa »

nie rozumiem...
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Oblicznie wartości kątów

Post autor: mortan517 »

kalwi pisze:podpowiedź:
\(\displaystyle{ \sin4\alpha=2\sin2\alpha \cdot \cos2\alpha}\)
kalwi podał tu wzór na \(\displaystyle{ \sin 4\alpha}\), musisz go jeszcze rozpisać, bo nie możesz podstawiać za \(\displaystyle{ \sin 2 \alpha}\), skoro masz tylko \(\displaystyle{ \sin \alpha}\).
Consolidaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland

Oblicznie wartości kątów

Post autor: Consolidaa »

a chyba już wiem zaraz policzę
marcel112
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 23 paź 2013, o 21:29
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 18 razy

Oblicznie wartości kątów

Post autor: marcel112 »

\(\displaystyle{ \sin4\alpha=2\sin2\alpha\cos2\alpha=4\sin\alpha\cos\alpha(\cos^2\alpha-\sin^2\alpha)}\) i teraz dopiero wstawiasz
Consolidaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland

Oblicznie wartości kątów

Post autor: Consolidaa »

Dziękuję bardzo za pomoc. Pozdrawiam (obliczyłam)-- 7 sty 2014, o 17:16 --Mam jeszcze pytanie jak to będzie w przypadku : \(\displaystyle{ \cos4 \alpha =2 \cdot (\cos ^{2} 2 \alpha -\sin ^{2}2 \alpha )}\) Czy dobrze rozpisałam wzór i nie wiem jak dalej podstawiać.
marcel112
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 23 paź 2013, o 21:29
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 18 razy

Oblicznie wartości kątów

Post autor: marcel112 »

\(\displaystyle{ \cos4\alpha=\cos^22\alpha-\sin^22\alpha=(\cos^2\alpha-\sin^2\alpha)^2-(2\sin\alpha\cos\alpha)^2=\cos^4\alpha+\sin^4\alpha-6\sin^2\alpha\cos^2\alpha}\)
Consolidaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland

Oblicznie wartości kątów

Post autor: Consolidaa »

czy mogłabym prosić o wytłumaczenie tego wzoru?
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Oblicznie wartości kątów

Post autor: wujomaro »

Wszystko opiera się na wzorze:
\(\displaystyle{ \cos 2x= \cos^{2}x - \sin^{2}x}\)
A w naszym przypadku \(\displaystyle{ x=2 \alpha}\), więc rozpisujesz to jeszcze raz.
Pozdrawiam!
Consolidaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland

Oblicznie wartości kątów

Post autor: Consolidaa »

A czy mogłabym prosić również o obliczenie tego wyrażenia z podanych wyżej wartości?
ODPOWIEDZ