\(\displaystyle{ \frac{1}{1-\cos 2x}- \frac{1}{1+\cos 2x}= \frac{2\cos 2x}{\sin ^{2}2x }}\)
doszłam do tego momentu:
\(\displaystyle{ L= \frac{1}{1-\cos ^{2}x-\sin ^{2}x }- \frac{1}{1+\cos ^{2}x - \sin ^{2}x }}\)
\(\displaystyle{ =\frac{\sin ^{2}x+\cos ^{2}x }{1-\cos ^{2}x-\sin ^{2}x}- \frac{\sin ^{2}x+\cos ^{2}x}{1+\cos ^{2}x - \sin ^{2}x}}\)
Bardzo proszę o pomoc
Z góry dziękuje!
udowodnij tożsamośc trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 20 sty 2010, o 16:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 21 razy
udowodnij tożsamośc trygonometryczna
Ostatnio zmieniony 6 sty 2014, o 20:12 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
udowodnij tożsamośc trygonometryczna
błąd masz w mianowniku pierwszego ułamka tuż po \(\displaystyle{ L=}\) powinno być tam \(\displaystyle{ 1-\cos^2x+\sin^2x}\):
\(\displaystyle{ 1-\cos 2x = 1- \left( \cos^2x-\sin^2 x\right) =1-\cos^2x+\sin^2x}\)
\(\displaystyle{ 1-\cos 2x = 1- \left( \cos^2x-\sin^2 x\right) =1-\cos^2x+\sin^2x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 311
- Rejestracja: 30 gru 2011, o 02:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Puławy
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 53 razy
udowodnij tożsamośc trygonometryczna
I wogóle to nie rozpisuj tego kosinusa.
\(\displaystyle{ 1-cos^{2} \ 2x=sin^{2} \ 2x}\)
\(\displaystyle{ 1-cos^{2} \ 2x=sin^{2} \ 2x}\)
Ostatnio zmieniony 6 sty 2014, o 20:22 przez gryxon, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 20 sty 2010, o 16:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 21 razy
udowodnij tożsamośc trygonometryczna
\(\displaystyle{ \frac{1}{1-\cos 2x}- \frac{1}{1+\cos 2x}= \frac{2\cos 2x}{\sin ^{2}2x }}\)
\(\displaystyle{ L= \frac{1}{1-\cos ^{2}x+\sin ^{2}x }- \frac{1}{1+\cos ^{2}x - \sin ^{2}x }}\)
\(\displaystyle{ =\frac{\sin ^{2}x+\cos ^{2}x }{1-\cos ^{2}x+\sin ^{2}x}- \frac{\sin ^{2}x+\cos ^{2}x}{1+\cos ^{2}x - \sin ^{2}x}}\)
\(\displaystyle{ L= \frac{1}{1-\cos ^{2}x+\sin ^{2}x }- \frac{1}{1+\cos ^{2}x - \sin ^{2}x }}\)
\(\displaystyle{ =\frac{\sin ^{2}x+\cos ^{2}x }{1-\cos ^{2}x+\sin ^{2}x}- \frac{\sin ^{2}x+\cos ^{2}x}{1+\cos ^{2}x - \sin ^{2}x}}\)
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
udowodnij tożsamośc trygonometryczna
Teraz zapisz nieco krócej mianowniki:
\(\displaystyle{ \magenta 1-\cos^2x \black+\sin^2x= \magenta \sin^2x \black+\sin^2x = 2\sin^2x \\ \magenta 1 \black +\cos^2x \magenta -\sin^2x \black = \magenta \cos^2x\black + \cos^2x = 2\cos^2x}\)
a potem do wspólnego mianownika następnie w mianowniku zastosuj wzór na sinus podwojonego kąta
\(\displaystyle{ \magenta 1-\cos^2x \black+\sin^2x= \magenta \sin^2x \black+\sin^2x = 2\sin^2x \\ \magenta 1 \black +\cos^2x \magenta -\sin^2x \black = \magenta \cos^2x\black + \cos^2x = 2\cos^2x}\)
a potem do wspólnego mianownika następnie w mianowniku zastosuj wzór na sinus podwojonego kąta
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
udowodnij tożsamośc trygonometryczna
Ale po co ten mianownik rozpisywać?
Przecież wystarczy sprowadzić lewą stronę do wspólnego mianownika, i tam jest wzór skr mnożenia -- 6 sty 2014, o 20:29 --A licznik sam wyjdzie
Przecież wystarczy sprowadzić lewą stronę do wspólnego mianownika, i tam jest wzór skr mnożenia -- 6 sty 2014, o 20:29 --A licznik sam wyjdzie
-
- Użytkownik
- Posty: 311
- Rejestracja: 30 gru 2011, o 02:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Puławy
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 53 razy
udowodnij tożsamośc trygonometryczna
\(\displaystyle{ L = \frac{1+cos2x-1+cos2x}{1-cos^{2} \ 2x}=\frac{2cos2x}{1-cos^{2} \ 2x}}\)
Mianownik z jedynki trygonometrycznej i mamy tożsamość. Taki krótszy sposób ;p
Mianownik z jedynki trygonometrycznej i mamy tożsamość. Taki krótszy sposób ;p