Dziedzina funkcji.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mooniika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 29 lis 2013, o 14:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 34 razy

Dziedzina funkcji.

Post autor: mooniika »

Mam tu prosta funkcje, ale ksiazka podaje inny wynik, wiec nie wiem czy to ja jestem taka durna czy to pomylka Prosze o wyznaczenie dziedziny:
\(\displaystyle{ \arccos \left( \frac{x}{1 - x} \right)}\)
Ostatnio zmieniony 5 sty 2014, o 17:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34294
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Dziedzina funkcji.

Post autor: Jan Kraszewski »

Pokaż swoje rozwiązanie.

JK
mooniika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 29 lis 2013, o 14:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 34 razy

Dziedzina funkcji.

Post autor: mooniika »

\(\displaystyle{ x > -1}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34294
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Dziedzina funkcji.

Post autor: Jan Kraszewski »

To jest odpowiedź, a nie rozwiązanie.

JK
mooniika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 29 lis 2013, o 14:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 34 razy

Dziedzina funkcji.

Post autor: mooniika »

\(\displaystyle{ -1 \le \frac{x}{1 -x} \le 1}\), czyli w dziedzinie arccos
rafalpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2203
Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 526 razy

Dziedzina funkcji.

Post autor: rafalpw »

Nierówność dobra. Jak ją rozwiązujesz?
mooniika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 29 lis 2013, o 14:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 34 razy

Dziedzina funkcji.

Post autor: mooniika »

Dwie nierowosci, \(\displaystyle{ - (1 - x)^{2} \le x(1 - x)}\) i ta druga, nastepnie wspolna czesc.
rafalpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2203
Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 526 razy

Dziedzina funkcji.

Post autor: rafalpw »

Idea dobra, ale odpowiedź zła. Najwyraźniej gdzieś masz błąd w obliczeniach.
mooniika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 29 lis 2013, o 14:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 34 razy

Dziedzina funkcji.

Post autor: mooniika »

Fakt. \(\displaystyle{ x < \frac{1}{2}}\). Tak czy siak odpowiedz w ksiazce kuriozalna z szalonymi przedzialami.
rafalpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2203
Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 526 razy

Dziedzina funkcji.

Post autor: rafalpw »

Odpowiedź to \(\displaystyle{ x \le \frac{1}{2}}\).
mooniika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 29 lis 2013, o 14:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 34 razy

Dziedzina funkcji.

Post autor: mooniika »

Dziekuje
ODPOWIEDZ