rownanie z rozszerzonej
- szymuś
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 30 kwie 2007, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ze wsi;)
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
rownanie z rozszerzonej
ok aleja np mam problem zawsze z podanie odp no bo dochodzę o tego ze
\(\displaystyle{ \sin^2{\frac{x}{2}= \frac{1}{2}}}\)
a wiec
\(\displaystyle{ \sin{\frac{x}{2}= \frac{\sqrt2}{2}}}\)
no to \(\displaystyle{ \frac{x}{2}= \frac{\pi}{4} + 2k\pi , k R}\)
no to teraz jak bedzie gdy podziele prze 2??
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2} + 4k\pi , k R}\) czy
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2} + 2k\pi , k R}\)
\(\displaystyle{ \sin^2{\frac{x}{2}= \frac{1}{2}}}\)
a wiec
\(\displaystyle{ \sin{\frac{x}{2}= \frac{\sqrt2}{2}}}\)
no to \(\displaystyle{ \frac{x}{2}= \frac{\pi}{4} + 2k\pi , k R}\)
no to teraz jak bedzie gdy podziele prze 2??
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2} + 4k\pi , k R}\) czy
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2} + 2k\pi , k R}\)
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
rownanie z rozszerzonej
Po pierwsze
\(\displaystyle{ sin^2\frac{x}{2}=\frac{1}{2}\\
sin\frac{x}{2}=\frac{\sqrt{2}}{2} sin\frac{x}{2}=-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
Po drugie, nie podzielic przez dwa tylko podzielic przez \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) lub pomnozyc przez 2 i odpowiedz pierwsza.
Po trzecie \(\displaystyle{ k C}\)
\(\displaystyle{ sin^2\frac{x}{2}=\frac{1}{2}\\
sin\frac{x}{2}=\frac{\sqrt{2}}{2} sin\frac{x}{2}=-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
Po drugie, nie podzielic przez dwa tylko podzielic przez \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) lub pomnozyc przez 2 i odpowiedz pierwsza.
Po trzecie \(\displaystyle{ k C}\)
Ostatnio zmieniony 1 maja 2007, o 13:50 przez setch, łącznie zmieniany 1 raz.
- szymuś
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 30 kwie 2007, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ze wsi;)
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
rownanie z rozszerzonej
sorki sorki no tak wszystko oczywiste ale sie spiesze;p no i ten latex;p k nalezy do C wiem i o ujemnej od tez pamietam
czyli odp to
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2} + 4k\pi , k C}\)
lub
\(\displaystyle{ x=- \frac{\pi}{2} + 4k\pi , k C}\)
czyli odp to
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2} + 4k\pi , k C}\)
lub
\(\displaystyle{ x=- \frac{\pi}{2} + 4k\pi , k C}\)