wykaż tożsamość
\(\displaystyle{ (2\sin ^2 \alpha -1)(2\sin ^ 2\beta -1)=\cos ^2( \alpha + \beta )-\sin ^2( \alpha - \beta )}\)
udowodnij tożsamość
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 4 mar 2009, o 13:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
udowodnij tożsamość
Ostatnio zmieniony 1 sty 2014, o 21:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 4 mar 2009, o 13:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
udowodnij tożsamość
tak zrobiłem, ale po lewej stronie wyszło mi coś czego nie mogę ruszyć mianowicie
\(\displaystyle{ \cos ^2 \alpha \cos ^2 \beta -\sin ^2\alpha \cos ^2 \beta -\cos ^2\alpha \sin ^2 \beta +\sin ^2\alpha \sin ^2 \beta}\)
\(\displaystyle{ \cos ^2 \alpha \cos ^2 \beta -\sin ^2\alpha \cos ^2 \beta -\cos ^2\alpha \sin ^2 \beta +\sin ^2\alpha \sin ^2 \beta}\)
Ostatnio zmieniony 1 sty 2014, o 21:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.