zbiór wartości
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 4 mar 2009, o 13:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
zbiór wartości
wyznacz zbiór wartości
\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{2}(\sin x-\cos x)\\
f(x)= 3(\sin 2x-\cos 2x)}\)
\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{2}(\sin x-\cos x)\\
f(x)= 3(\sin 2x-\cos 2x)}\)
Ostatnio zmieniony 1 sty 2014, o 19:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 4 mar 2009, o 13:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
zbiór wartości
to poszukaj. Podpowiem, że wyraża sie przez funkcje trygonometryczne argumentów \(\displaystyle{ \frac{\alpha+\beta}{2}}\) i \(\displaystyle{ \frac{\alpha-\beta}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 4 mar 2009, o 13:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
zbiór wartości
a) \(\displaystyle{ \sqrt 2=2\cdot \frac{\sqrt 2}{2}}\)
b) podobnie np rozszerzyć przez \(\displaystyle{ 0,5\sqrt 2}\)
b) podobnie np rozszerzyć przez \(\displaystyle{ 0,5\sqrt 2}\)
Ostatnio zmieniony 1 sty 2014, o 20:43 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
zbiór wartości
Z jedynki trygonometrycznej można łatwo wykazać, że te różnice w nawiasach mieszczą się w przedziale \(\displaystyle{ \left[ - \sqrt{2}, \sqrt{2} \right]}\)