zaleznosci miedzy funkcjami

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 168 razy

zaleznosci miedzy funkcjami

Post autor: Lyzka »

jak mozna udowonic te zaleznosci
\(\displaystyle{ \sin150^\circ=\sin(180^\circ-30^\circ)=\sin30^\circ}\)
\(\displaystyle{ \sin150^\circ=\sin(90^\circ+60^\circ)=\cos60^\circ}\)
\(\displaystyle{ \sin(90^\circ-60^\circ)=\cos30^\circ}\)
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

zaleznosci miedzy funkcjami

Post autor: Ania221 »

Wzory redukcyjne.
Oraz trzeba zapamiętać, że przy 90 stopniach funkcja przechodzi w cofunkcje. Przy 180 st nie przechodzi.

I wierszyk:

W pierwszej ćwiartce same plusy,
w drugiej tylko sinus,
w trzeciej tangens i cotangens,
A w czwartej cosinus.

Ale w tej ostatniej źle przepisałaś.
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 168 razy

zaleznosci miedzy funkcjami

Post autor: Lyzka »

fakt \(\displaystyle{ \cos60^\circ}\) dziekuje
ODPOWIEDZ