sporządź wykres.
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 19 paź 2013, o 16:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
sporządź wykres.
mamy funkcję \(\displaystyle{ f(x)=\sin \left| x\right|}\) dla \(\displaystyle{ x<0}\) będzie miała ona wzór \(\displaystyle{ -\sin x}\) a dla \(\displaystyle{ x \ge 0}\) jej wzor to \(\displaystyle{ \sin x}\) tak? zatem jak mamy narysować \(\displaystyle{ g(x)=\left| f(x)\right|}\) to wykres się nie zmienia? czy się mylę?
Ostatnio zmieniony 1 sty 2014, o 12:57 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
sporządź wykres.
Niezależnie od funkcji, to chcąc narysować wykres funkcji \(\displaystyle{ f(|x|)}\) robimy to tak:
rysujemy wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)}\) dla dodatnich \(\displaystyle{ x}\) i odbijamy go symetrycznie względem osi \(\displaystyle{ Oy}\).
Inaczej postępujemy gdy trzeba narysować wykres funkcji \(\displaystyle{ |f(x)|}\). Wtedy odbijamy wszystko spod osi \(\displaystyle{ Ox}\) symetrycznie względem tej osi.
A zatem wykresy będą inne. Nie możesz mylić wykresów funkcji \(\displaystyle{ f(|x|)}\) i \(\displaystyle{ |f(x)|}\).
rysujemy wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)}\) dla dodatnich \(\displaystyle{ x}\) i odbijamy go symetrycznie względem osi \(\displaystyle{ Oy}\).
Inaczej postępujemy gdy trzeba narysować wykres funkcji \(\displaystyle{ |f(x)|}\). Wtedy odbijamy wszystko spod osi \(\displaystyle{ Ox}\) symetrycznie względem tej osi.
A zatem wykresy będą inne. Nie możesz mylić wykresów funkcji \(\displaystyle{ f(|x|)}\) i \(\displaystyle{ |f(x)|}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 19 paź 2013, o 16:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
sporządź wykres.
zapomniałam dodać że chodzi tylko o przedział \(\displaystyle{ \left\langle - \pi ; \pi \right\rangle}\)