Uzasadnienie tożsamości
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 10 lis 2013, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
Uzasadnienie tożsamości
\(\displaystyle{ \frac{\cos \alpha}{1-\sin \alpha } = \frac{1+\sin \alpha }{\cos \alpha }}\) Mógłby ktoś podpowiedzieć metodę? Próbowałem osiągnąć coś poprzez wyłączanie wyrazów poza ułamek oraz zamianę na tg, lecz poległem.
Ostatnio zmieniony 30 gru 2013, o 20:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Uzasadnienie tożsamości
Wymnóż na krzyż - to przekształcenie równoważne (po ustaleniu dziedziny).
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 10 lis 2013, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
Uzasadnienie tożsamości
Czy przy uzasadnianiu tożsamości nie należałoby jednak wyjść z jednej strony i dojść do drugiej zamiast przekształcać obie?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Uzasadnienie tożsamości
Istnieje wiele poprawnych sposobów.Nazgus pisze:Czy przy uzasadnianiu tożsamości nie należałoby jednak wyjść z jednej strony i dojść do drugiej zamiast przekształcać obie?