równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 30 gru 2013, o 19:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rzeszow
- Podziękował: 2 razy
równanie trygonometryczne
rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ \sin x= \frac{\left| x\right| }{x}}\)
proszę o pomoc
\(\displaystyle{ \sin x= \frac{\left| x\right| }{x}}\)
proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 30 gru 2013, o 20:04 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
równanie trygonometryczne
Jakie wartości przyjmuje \(\displaystyle{ \frac{|x|}{x}}\)?
Ostatnio zmieniony 30 gru 2013, o 20:04 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 30 gru 2013, o 19:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rzeszow
- Podziękował: 2 razy
równanie trygonometryczne
Poprawcie mnie jeśli się mylę
dla \(\displaystyle{ x \ge 0:\ \frac{|x|}{x}=1}\)
dla \(\displaystyle{ x<0:\ \frac{|x|}{x}=-1}\)
a i jeszcze założenie dla obu powyższych, że \(\displaystyle{ x \in [-1,1]}\) oprocz \(\displaystyle{ 0}\)
dla \(\displaystyle{ x \ge 0:\ \frac{|x|}{x}=1}\)
dla \(\displaystyle{ x<0:\ \frac{|x|}{x}=-1}\)
a i jeszcze założenie dla obu powyższych, że \(\displaystyle{ x \in [-1,1]}\) oprocz \(\displaystyle{ 0}\)
Ostatnio zmieniony 31 gru 2013, o 02:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa tylko do wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa tylko do wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 30 gru 2013, o 19:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rzeszow
- Podziękował: 2 razy
równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ -1\leq x\leq 1}\) może źle się wyraziłem, ale chodziło mi, że to \(\displaystyle{ \frac{|x|}{x}}\) znajduje sie w takim przedziale
\(\displaystyle{ \sin x=1}\) dla \(\displaystyle{ x \ge 0}\)
\(\displaystyle{ \sin x=-1}\) dla \(\displaystyle{ x<0}\)
\(\displaystyle{ \sin x=1}\) dla \(\displaystyle{ x \ge 0}\)
\(\displaystyle{ \sin x=-1}\) dla \(\displaystyle{ x<0}\)
Ostatnio zmieniony 31 gru 2013, o 02:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Częściowy brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
Powód: Częściowy brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 30 gru 2013, o 19:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rzeszow
- Podziękował: 2 razy