Rozwiąż równania:
1) \(\displaystyle{ \sin x + \sin 2x = 1}\)
2) \(\displaystyle{ \sin x + \cos 2x = −1}\)
3) \(\displaystyle{ \sin 2x + \cos 2x = 1}\)
równania trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 30 gru 2013, o 14:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
równania trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 30 gru 2013, o 16:33 przez Vardamir, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
równania trygonometryczne
Hmm... Potrzebna Ci będzie znajomość wzorów funkcji trygonometryczne podwojonych kątów i jedynka trygonometryczna, a więc:
\(\displaystyle{ \sin ^{2}x+\cos ^{2}x = 1}\)
\(\displaystyle{ \sin2x= 2\sin x \cos x}\)
\(\displaystyle{ \cos2x= \cos ^{2}x-\sin ^{2}x=2\cos ^{2}x-1=1-2\sin ^{2}x}\)
i pokombinuj...
\(\displaystyle{ \sin ^{2}x+\cos ^{2}x = 1}\)
\(\displaystyle{ \sin2x= 2\sin x \cos x}\)
\(\displaystyle{ \cos2x= \cos ^{2}x-\sin ^{2}x=2\cos ^{2}x-1=1-2\sin ^{2}x}\)
i pokombinuj...