równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 29 gru 2012, o 18:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 32 razy
równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ \sin \left( 18x\right) + \sin \left( 11x + 4\right) = 0}\)
Nie wiem jak to ruszyć...
Nie wiem jak to ruszyć...
równanie trygonometryczne
Zastosować wzór na sumę sinusów \(\displaystyle{ \sin\alpha+\sin\beta=\dots}\) zamieniający tę sumę na iloczyn. Otrzymamy alternatywę dwóch podstawowych równań trygonometrycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 29 gru 2012, o 18:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 32 razy
równanie trygonometryczne
No to mam \(\displaystyle{ 2 \sin \left( \frac{29x + 4}{2} \right) \cos \left( \frac{17x - 4}{2} \right) = 0}\) i co dalej?
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
równanie trygonometryczne
1. Literówka, zamiast \(\displaystyle{ 17}\) powinno być \(\displaystyle{ 7}\).
2. \(\displaystyle{ 2ab=0 \Rightarrow a=0 \vee b=0}\)
2. \(\displaystyle{ 2ab=0 \Rightarrow a=0 \vee b=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 29 gru 2012, o 18:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 32 razy
równanie trygonometryczne
No okej ale nie wiem jak obliczyć kiedy dany sinus bądź cosinus wyniesie 0
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
równanie trygonometryczne
Na podstawie wykresu.
Podstaw sobie \(\displaystyle{ \frac{29x + 4}{2} = \alpha \wedge \frac{7x - 4}{2} = \beta}\)
I masz do rozwiązania \(\displaystyle{ 2\sin \alpha \cos \beta =0}\)
Podstaw sobie \(\displaystyle{ \frac{29x + 4}{2} = \alpha \wedge \frac{7x - 4}{2} = \beta}\)
I masz do rozwiązania \(\displaystyle{ 2\sin \alpha \cos \beta =0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 29 gru 2012, o 18:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 32 razy
równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ \frac{29x + 4}{2} = k \pi}\)
\(\displaystyle{ \frac{7x - 4}{2} = \frac{ \pi }{2} +k \pi}\)
\(\displaystyle{ \frac{7x - 4}{2} = \frac{ \pi }{2} +k \pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 29 gru 2012, o 18:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 32 razy
równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ x = \frac{2k \pi - 4}{29}}\) i \(\displaystyle{ x = \frac{\pi + 2k \pi }{7}}\) ?