Korzystając z tożsamości \(\displaystyle{ cos3\alpha=4cos^{3}\alpha - 3cos\alpha}\)
wykaż,że \(\displaystyle{ cos20^{\circ}}\) jest rozwiązaniem równania
\(\displaystyle{ 8x^{3}-6x-1=0}\)
Nie mam pojęcia jak to ugryźć.F.trygonometryczne blokują mi mózg;p
Korzystając z tożsamości cos.potrojonego kąta,wykaż że
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Korzystając z tożsamości cos.potrojonego kąta,wykaż że
Wystarczy podstawić...
\(\displaystyle{ 8\cos^{3} 20^{\circ} - 6\cos 20^{\circ} - 1 =\\
= 2(4\cos^{3} 20^{\circ} - 3\cos 20^{\circ}) - 1 = \\
= 2\cos (3\cdot 20^{\circ}) - 1 =\\
= 2\cdot \frac{1}{2} - 1 = 0}\)
(:
\(\displaystyle{ 8\cos^{3} 20^{\circ} - 6\cos 20^{\circ} - 1 =\\
= 2(4\cos^{3} 20^{\circ} - 3\cos 20^{\circ}) - 1 = \\
= 2\cos (3\cdot 20^{\circ}) - 1 =\\
= 2\cdot \frac{1}{2} - 1 = 0}\)
(:
Korzystając z tożsamości cos.potrojonego kąta,wykaż że
bo najlepiej to sie wystraszyc i poddac.yszzz...
dzięki bardzo:>
dzięki bardzo:>