1. Dla jakich wartości \(\displaystyle{ x}\) trzy liczby : \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\)\(\displaystyle{ \sin x \,\ \cos x \,\ \tg x}\) ,
wzięte w tej kolejności tworzą ciąg geometryczny?
\(\displaystyle{ x}\) to nasze Alfa.
probuje to jakos rozpisac, w sensie zeby obliczyc iloraz ciagu ale no nie mam pomyslu.
Jakieś pomysły?
Ciąg geometryczny z funkcji trygometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 17 gru 2013, o 17:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Ciąg geometryczny z funkcji trygometrycznych
Ostatnio zmieniony 17 gru 2013, o 17:43 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Ciąg geometryczny z funkcji trygometrycznych
Mamy dla ciągu geometrycznego:
\(\displaystyle{ \frac{\cos x}{\frac{1}{6}\sin x}=\frac{\tan x}{\cos x}}\)
Teraz tylko przekształcić i rozwiązać równanie trygonometryczne.
\(\displaystyle{ \frac{\cos x}{\frac{1}{6}\sin x}=\frac{\tan x}{\cos x}}\)
Teraz tylko przekształcić i rozwiązać równanie trygonometryczne.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 17 gru 2013, o 17:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Ciąg geometryczny z funkcji trygometrycznych
czyli tak jakby wyraz 2 przez 1 i 3 przez 2 daje nam ten iloraz q i wtedy mam wartości tego X?
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Ciąg geometryczny z funkcji trygometrycznych
Z tym problemem u większości uczniów się spotykam. Mianowicie brak podstaw, tych najbardziej pierwszych.sWm pisze:czyli tak jakby wyraz 2 przez 1 i 3 przez 2 daje nam ten iloraz q i wtedy mam wartości tego X?
Pytanie do Ciebie sWm: Jak definiujemy iloraz \(\displaystyle{ q}\) dla ciągu geometrycznego?
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 17 gru 2013, o 17:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Ciąg geometryczny z funkcji trygometrycznych
No, jeżeli wyraz ciagu pomnożymy przez ten iloraz to dostaniemy nastepny wyraz ciągu geometrycznego.rtuszyns pisze: Jak definiujemy iloraz \(\displaystyle{ q}\) dla ciągu geometrycznego?
a jeśli rozpiszemy tak jak mi napisałeś, to mamy po wymnożeniu na krzyż własność ciągu geometrycznego.
a jeśli podzielimy drugi wyraz przez pierwszy i trzeci przez drugi w tym wypadku to wyjdzie nam ten iloraz
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Ciąg geometryczny z funkcji trygometrycznych
Ilorazem \(\displaystyle{ q}\) ciągu geometrycznego \(\displaystyle{ (a_n)}\) nazywamy stosunek wyrazu \(\displaystyle{ a_{i+1}}\) do wyrazu \(\displaystyle{ a_i}\), gdzie \(\displaystyle{ i \ge 1}\), czyli
\(\displaystyle{ q=\frac{a_{i+1}}{a_i}}\)
\(\displaystyle{ q=\frac{a_{i+1}}{a_i}}\)