Trygonometria w rozwiązywaniu r. kwadratowych z parametrem.
Trygonometria w rozwiązywaniu r. kwadratowych z parametrem.
Nie mogę rozwiązać zadań:
1.) Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ \alpha , \ \ \alpha \in \left\langle - \frac{ \pi }{2} ; \frac{ \pi }{2} \right\rangle}\) równanie
\(\displaystyle{ (2\sin \alpha - 1)x^2-2x+\sin \alpha =0}\)
ma dwa pierwiastki, których suma odwrotności jest równa \(\displaystyle{ 4 \cos \alpha}\)
2.) dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ \alpha}\) funkcja określona wzorem:
\(\displaystyle{ f(x) =x^2 – \left( 4 \sqrt{ 2 \cos \alpha } \right) x +4 \sin 2 \alpha}\)
ma najmniejszą wartość równą zero ?
1.) Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ \alpha , \ \ \alpha \in \left\langle - \frac{ \pi }{2} ; \frac{ \pi }{2} \right\rangle}\) równanie
\(\displaystyle{ (2\sin \alpha - 1)x^2-2x+\sin \alpha =0}\)
ma dwa pierwiastki, których suma odwrotności jest równa \(\displaystyle{ 4 \cos \alpha}\)
2.) dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ \alpha}\) funkcja określona wzorem:
\(\displaystyle{ f(x) =x^2 – \left( 4 \sqrt{ 2 \cos \alpha } \right) x +4 \sin 2 \alpha}\)
ma najmniejszą wartość równą zero ?
Ostatnio zmieniony 2 maja 2012, o 21:26 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Trygonometria w rozwiązywaniu r. kwadratowych z parametrem.
Pisz tematy, mówiące, czego można się 'spodziewać' po Twoich wątkach.... Radzę poprawić oznaczenia, znacznie zwiększy to czytelność Twojego posta - polecam latexa....
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Trygonometria w rozwiązywaniu r. kwadratowych z parametrem.
AD 2.
\(\displaystyle{ f(x)=x^2 - (4\cdot \sqrt{2\cos\alpha})x +4\cdot \sin(2\alpha)}\)
Aby równanie miało najmniejszą wartość równą 0 muszą zachodzić 2 warunki.
Delta musi być równa 0 oraz współczynnik przy x2 musi być liczbą dodatnią.
\(\displaystyle{ 16\cdot 2\cos\alpha-16\cdot \sin(2\alpha)=0}\)
Dzielimy przez 16, następnie korzystamy ze wzoru na sinus kąta podwójnego, następnie znowu dzielimy przez 2.
\(\displaystyle{ \cos\alpha - \cos\alpha\cdot \sin\alpha=0}\)
\(\displaystyle{ \cos\alpha\cdot (1-\sin\alpha)=0}\)
\(\displaystyle{ \cos\alpha=0}\) lub \(\displaystyle{ \sin\alpha=1}\)
To już łatwo policzyć ...
\(\displaystyle{ f(x)=x^2 - (4\cdot \sqrt{2\cos\alpha})x +4\cdot \sin(2\alpha)}\)
Aby równanie miało najmniejszą wartość równą 0 muszą zachodzić 2 warunki.
Delta musi być równa 0 oraz współczynnik przy x2 musi być liczbą dodatnią.
\(\displaystyle{ 16\cdot 2\cos\alpha-16\cdot \sin(2\alpha)=0}\)
Dzielimy przez 16, następnie korzystamy ze wzoru na sinus kąta podwójnego, następnie znowu dzielimy przez 2.
\(\displaystyle{ \cos\alpha - \cos\alpha\cdot \sin\alpha=0}\)
\(\displaystyle{ \cos\alpha\cdot (1-\sin\alpha)=0}\)
\(\displaystyle{ \cos\alpha=0}\) lub \(\displaystyle{ \sin\alpha=1}\)
To już łatwo policzyć ...
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Trygonometria w rozwiązywaniu r. kwadratowych z parametrem.
1.) Równanie:
\(\displaystyle{ \left( 2\sin \alpha - 1 \right) x^{2} -2x +\sin \alpha = 0 ;}\) : \(\displaystyle{ \alpha \in}\)
Badamy równanie kwadratowe. Ma mieć dwa pierwiastki rzeczywiste, więc delta musi być większa od \(\displaystyle{ 0}\). Sprawdzamy ją:
\(\displaystyle{ \Delta = 4 - 4 \left( 2\sin \alpha-1 \right) \cdot \sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 4 - 8\sin ^{2}\alpha + 4\sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ \Delta > 0 \Leftrightarrow -8\sin ^{2}\alpha + 4\sin \alpha+4 > 0}\)
Musimy rozpatrzyć teraz drugie równanie kwadratowe. Obliczamy deltą i sprawdzamy dla jakich alfa, funkcja przyjmuje wartości dodatnie. Okazuje się, że:
\(\displaystyle{ \Delta > 0 \Leftrightarrow \alpha \in \left( -\frac{\pi}{6};\frac{\pi}{2} \right)}\)
I teraz musimy rozpatrzyć drugie obostrzenie zadania:
\(\displaystyle{ \frac{1}{x_{1}}+\frac{1}{x_{2}} = 4\cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ \frac{x_{1}+x_{2}}{x_{1}x_{2}}=4\cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ \frac{-b}{c} = 4\cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{\sin \alpha} = 4\cos \alpha; \: \sin \alpha \neq 0 \Rightarrow \alpha \neq 0}\)
\(\displaystyle{ 2 = 4\sin \alpha\cos \alpha /:2}\)
\(\displaystyle{ 2\sin \alpha\cos \alpha = 1}\)
\(\displaystyle{ \sin 2\alpha = 1}\)
\(\displaystyle{ 2\alpha = \frac{\pi}{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{\pi}{4}}\)
I koniec, dla takiego alfa spełnione są warunki zadania.
2.) Tutaj sprawa podobna. Wiemy, że funkcja ma najmniejszą wartość 0, czyli jedno miejsce zerowe, wtedy, kiedy delta jest równa 0. Obliczamy:
\(\displaystyle{ x^{2} - 4\sqrt{2\cos \alpha}x+4\sin ^{2}\alpha = 0 \\ \Delta = 0 \Leftrightarrow \left( 4\sqrt{2\cos \alpha} \right) ^{2} - 4 \cdot 1 \cdot 4\sin ^{2}\alpha = 0 \\ 32\cos \alpha - 16\sin ^{2}\alpha = 0 \\ 2\cos \alpha - \sin ^{2}\alpha = 0 \\ 2\cos \alpha - 1 + \cos ^{2}\alpha = 0 \\ \cos ^{2}\alpha +2\cos \alpha -1 = 0}\)
I teraz po obliczeniu pierwiastek jeden wychodzi ujemny, więc go odrzucamy, a drugi jest poszukiwaną wartością:
\(\displaystyle{ \alpha = \arccos \left( \sqrt{2} -1 \right)}\)
\(\displaystyle{ \left( 2\sin \alpha - 1 \right) x^{2} -2x +\sin \alpha = 0 ;}\) : \(\displaystyle{ \alpha \in}\)
Badamy równanie kwadratowe. Ma mieć dwa pierwiastki rzeczywiste, więc delta musi być większa od \(\displaystyle{ 0}\). Sprawdzamy ją:
\(\displaystyle{ \Delta = 4 - 4 \left( 2\sin \alpha-1 \right) \cdot \sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 4 - 8\sin ^{2}\alpha + 4\sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ \Delta > 0 \Leftrightarrow -8\sin ^{2}\alpha + 4\sin \alpha+4 > 0}\)
Musimy rozpatrzyć teraz drugie równanie kwadratowe. Obliczamy deltą i sprawdzamy dla jakich alfa, funkcja przyjmuje wartości dodatnie. Okazuje się, że:
\(\displaystyle{ \Delta > 0 \Leftrightarrow \alpha \in \left( -\frac{\pi}{6};\frac{\pi}{2} \right)}\)
I teraz musimy rozpatrzyć drugie obostrzenie zadania:
\(\displaystyle{ \frac{1}{x_{1}}+\frac{1}{x_{2}} = 4\cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ \frac{x_{1}+x_{2}}{x_{1}x_{2}}=4\cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ \frac{-b}{c} = 4\cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{\sin \alpha} = 4\cos \alpha; \: \sin \alpha \neq 0 \Rightarrow \alpha \neq 0}\)
\(\displaystyle{ 2 = 4\sin \alpha\cos \alpha /:2}\)
\(\displaystyle{ 2\sin \alpha\cos \alpha = 1}\)
\(\displaystyle{ \sin 2\alpha = 1}\)
\(\displaystyle{ 2\alpha = \frac{\pi}{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{\pi}{4}}\)
I koniec, dla takiego alfa spełnione są warunki zadania.
2.) Tutaj sprawa podobna. Wiemy, że funkcja ma najmniejszą wartość 0, czyli jedno miejsce zerowe, wtedy, kiedy delta jest równa 0. Obliczamy:
\(\displaystyle{ x^{2} - 4\sqrt{2\cos \alpha}x+4\sin ^{2}\alpha = 0 \\ \Delta = 0 \Leftrightarrow \left( 4\sqrt{2\cos \alpha} \right) ^{2} - 4 \cdot 1 \cdot 4\sin ^{2}\alpha = 0 \\ 32\cos \alpha - 16\sin ^{2}\alpha = 0 \\ 2\cos \alpha - \sin ^{2}\alpha = 0 \\ 2\cos \alpha - 1 + \cos ^{2}\alpha = 0 \\ \cos ^{2}\alpha +2\cos \alpha -1 = 0}\)
I teraz po obliczeniu pierwiastek jeden wychodzi ujemny, więc go odrzucamy, a drugi jest poszukiwaną wartością:
\(\displaystyle{ \alpha = \arccos \left( \sqrt{2} -1 \right)}\)
Ostatnio zmieniony 3 maja 2012, o 00:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 29 lis 2009, o 17:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 53 razy
- Pomógł: 46 razy
Trygonometria w rozwiązywaniu r. kwadratowych z parametrem.
Przepraszam za archeologię w temacie, ale nurtuje mnie jak rozwiązać deltę, czyli warunek, żeby w ogóle istniały 2 pierwiastki w tym równaniu. Tak jak napisał Rogal, będzie to:
\(\displaystyle{ -8\sin ^{2}\alpha + 4\sin \alpha+4 > 0}\)
Można obliczać w sposób "tradycyjny", tj. podstawić za sinusa \(\displaystyle{ t}\), i potem zobaczyć jaka wyjdzie z tego delta?
\(\displaystyle{ -8\sin ^{2}\alpha + 4\sin \alpha+4 > 0}\)
Można obliczać w sposób "tradycyjny", tj. podstawić za sinusa \(\displaystyle{ t}\), i potem zobaczyć jaka wyjdzie z tego delta?
Ostatnio zmieniony 2 maja 2012, o 21:28 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Trygonometria w rozwiązywaniu r. kwadratowych z parametrem.
Można tak obliczać z tym podstawianiem \(\displaystyle{ t}\). Zobaczyć jaka będzie delta z tego, narysować wykres, odczytać przedział do którego należy \(\displaystyle{ t}\), a potem powrócić do \(\displaystyle{ \sin \alpha}\). Nie zapomnij o tym, że \(\displaystyle{ t}\) nie może być większe niż \(\displaystyle{ 1}\) i mniejsze niż \(\displaystyle{ -1}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 29 lis 2009, o 17:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 53 razy
- Pomógł: 46 razy
Trygonometria w rozwiązywaniu r. kwadratowych z parametrem.
Dokładnie o to mi chodziło. A co powiesz na taką nierówność:
\(\displaystyle{ \sin 2x > \sin x}\)
\(\displaystyle{ \sin x (2 \cos x - 1) > 0}\)
Tu mamy już dwie zmienne, z którymi nie wiem co zrobić...
\(\displaystyle{ \sin 2x > \sin x}\)
\(\displaystyle{ \sin x (2 \cos x - 1) > 0}\)
Tu mamy już dwie zmienne, z którymi nie wiem co zrobić...
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Trygonometria w rozwiązywaniu r. kwadratowych z parametrem.
Wyrażenie
\(\displaystyle{ \sin x (2 \cos x - 1)}\)
jest większe od zera wtedy, gdy
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sin x > 0 \\ 2 \cos x -1>0 \end{cases} \vee \ \ \ \ \begin{cases} \sin x < 0 \\ 2 \cos x -1<0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \sin x (2 \cos x - 1)}\)
jest większe od zera wtedy, gdy
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sin x > 0 \\ 2 \cos x -1>0 \end{cases} \vee \ \ \ \ \begin{cases} \sin x < 0 \\ 2 \cos x -1<0 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 163
- Rejestracja: 18 wrz 2011, o 13:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ziemia
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 4 razy
Trygonometria w rozwiązywaniu r. kwadratowych z parametrem.
Czy w podpunkcie pierwszym nie powinno być \(\displaystyle{ \Delta \ge 0}\) ?? Czy muszę sprawdzić dziedzinę ze wzorów Viete'a \(\displaystyle{ x_1x_2 \neq 0}\) ?
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Trygonometria w rozwiązywaniu r. kwadratowych z parametrem.
W sumie tak, dwa pierwiastki jest podane (nie ma informacji że mają być to różne pierwiastki) więc \(\displaystyle{ \Delta \ge 0}\). Przy warunku \(\displaystyle{ x_1x_2 \neq 0}\) trzeba sprawdzić dziedzinę, bo mianownik czyli \(\displaystyle{ 2\sin \alpha - 1}\) może być zerem. No chyba że wcześniej rozważyłeś przypadek że funkcja po lewej jest liniowa (czyli współczynnik przed \(\displaystyle{ x^2}\) jest równy \(\displaystyle{ 0}\)) - to wtedy już nie trzeba.