Kąt ostry w trygonometrii

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Michaju1701
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 13 gru 2013, o 18:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Konin
Podziękował: 1 raz

Kąt ostry w trygonometrii

Post autor: Michaju1701 »

Witam
Jeśli w zadaniu mam takie coś: "Wiedząc, że \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym..." to jakie założenie dla \(\displaystyle{ \alpha}\) muszę zrobić?
\(\displaystyle{ \alpha \in \left( 0; \frac{ \pi }{2} \right)}\)
czy:
\(\displaystyle{ \alpha \in \left( 2k \pi ; \frac{ \pi }{2} +2k \pi \right)}\)

I czy kąt ujemny \(\displaystyle{ \left( - \alpha \right)}\) jest również kątem ostrym?

Ogólnie to chodzi mi o to, czy kąt na przykład \(\displaystyle{ \alpha =390}\) i \(\displaystyle{ \alpha =-30}\) są kątami ostrymi

Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 13 gru 2013, o 19:23 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Kąt ostry w trygonometrii

Post autor: pyzol »

Zobacz w definicję, przy takiej klasyfikacji ograniczamy się od \(\displaystyle{ 0^o}\) do \(\displaystyle{ 360^o}\).
ODPOWIEDZ