Podaj zbiór wszystkich wartości parametru rzeczywistego m, dla których równanie \(\displaystyle{ 1 + \sin \left( 2x \right) = m \left( \sin \left( x \right) + \cos \left( x \right) \right)}\) ma w przedziale\(\displaystyle{ \left( \pi ,2 \pi \right)}\) nie więcej niż dwa rozwiązania.
Moim zdaniem \(\displaystyle{ m \in R}\) bo nie mam po co wykluczać żadnego m bo to równanie nie bedzie miało nigdy 3 rozwiązań. Oczywiście doszedłem do tego po podzieleniu obu stron przez nawias po prawej stronie i ustaleniu ze \(\displaystyle{ \sin \left( x \right) \neq \cos \left( x \right)}\). Czy myślę dobrze?
Zbiór wszystkich wartości dla których równanie...
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 11 gru 2013, o 23:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Pomorskie
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 2 razy
Zbiór wszystkich wartości dla których równanie...
Ostatnio zmieniony 13 gru 2013, o 18:17 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Zbiór wszystkich wartości dla których równanie...
To równanie (rozpisać jedynkę) ma (bez względu na \(\displaystyle{ m}\)) jedno rozwiązanie w tym przedziale.
A istnieją takie (m), że ,,doskakują" inne dwa w zadanym przedziale.
A istnieją takie (m), że ,,doskakują" inne dwa w zadanym przedziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 11 gru 2013, o 23:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Pomorskie
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 2 razy
Zbiór wszystkich wartości dla których równanie...
po rozpisaniu jedynki i podzieleniu przez nawias po prawej stronie i uporządkowaniu wychodzi mi że \(\displaystyle{ m = sin(x) + cos(x)}\) dla jekiego m to rownanie ma więcej niż 2 rozwiązania?(w podanym przedziale? istnieje takie?)
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 11 gru 2013, o 23:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Pomorskie
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 2 razy
Zbiór wszystkich wartości dla których równanie...
bo przez to dzielenie traciłem jedno rozwiązanie rzeczywiście po przekształceniu wychodzi mi \(\displaystyle{ (\sin (x) +\cos (x))(\sin (x) + \cos (x) - m) = 0}\) czyli \(\displaystyle{ \sin (x) + \cos (x) = 0 v \sin (x) + \cos (x) = m}\) skoro tak to wychodzi mi że \(\displaystyle{ m \in (- \infty , \sqrt{2}) \cup (-1,+ \infty )}\). To jest dobry wynik ?
Ostatnio zmieniony 13 gru 2013, o 21:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 11 gru 2013, o 23:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Pomorskie
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 2 razy
Zbiór wszystkich wartości dla których równanie...
Dziękuję za pomoc! i za niepodanie odpowiedzi na samym początku
Ostatnio zmieniony 13 gru 2013, o 21:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Błąd ortograficzny: niepodanie.
Powód: Błąd ortograficzny: niepodanie.