Kąt wymierny lub niewymierny?
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 11 gru 2013, o 23:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Pomorskie
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 2 razy
Kąt wymierny lub niewymierny?
\(\displaystyle{ \cos ( \pi x)= \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ x}\) jest wymierne czy niewymierne?
Nie wiem jak się zabrać za to zadanie intuicja podpowiada mi, że \(\displaystyle{ x}\) jest wymierne, ale mogę się mylić i nie mam żadnych podstaw aby tak twierdzić. Proszę o wskazówki i pomoc.
\(\displaystyle{ x}\) jest wymierne czy niewymierne?
Nie wiem jak się zabrać za to zadanie intuicja podpowiada mi, że \(\displaystyle{ x}\) jest wymierne, ale mogę się mylić i nie mam żadnych podstaw aby tak twierdzić. Proszę o wskazówki i pomoc.
Ostatnio zmieniony 27 lis 2016, o 22:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 13 paź 2016, o 22:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdynia
- Podziękował: 1 raz
Kąt wymierny lub niewymierny?
Z czego skorzystac w tym zadaniu?-- 27 lis 2016, o 23:17 --Z wzorow na krotnosc cos pewnie , ktos pomoze?
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Kąt wymierny lub niewymierny?
Niewymierne.
Szkic przykładowego uzasadnienia.
Rozważmy liczbę
\(\displaystyle{ \xi=\cos\pi x+i\sin\pi x}\). Oczywiście \(\displaystyle{ \sin\pi x=\pm\frac{2\sqrt{2}}{3}}\).
Gdyby \(\displaystyle{ x}\) był wymierny, to istniałaby taka liczba całkowita dodatnia \(\displaystyle{ n}\), że
\(\displaystyle{ \xi^n=1}\), czyli
\(\displaystyle{ \left(\frac{1}{3}\pm i\frac{2\sqrt{2}}{3}\right)^n=1}\), więc
\(\displaystyle{ (1\pm 2\sqrt{2}i)^n=3^n}\), teraz uzasadniając, że część urojona lewej strony zawsze będzie niezerowa, dojdziemy do sprzeczności.
Szkic przykładowego uzasadnienia.
Rozważmy liczbę
\(\displaystyle{ \xi=\cos\pi x+i\sin\pi x}\). Oczywiście \(\displaystyle{ \sin\pi x=\pm\frac{2\sqrt{2}}{3}}\).
Gdyby \(\displaystyle{ x}\) był wymierny, to istniałaby taka liczba całkowita dodatnia \(\displaystyle{ n}\), że
\(\displaystyle{ \xi^n=1}\), czyli
\(\displaystyle{ \left(\frac{1}{3}\pm i\frac{2\sqrt{2}}{3}\right)^n=1}\), więc
\(\displaystyle{ (1\pm 2\sqrt{2}i)^n=3^n}\), teraz uzasadniając, że część urojona lewej strony zawsze będzie niezerowa, dojdziemy do sprzeczności.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 13 paź 2016, o 22:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdynia
- Podziękował: 1 raz
Kąt wymierny lub niewymierny?
Dzieki; a jest jakis sposob zeby uzasadnic ze \(\displaystyle{ \arctg\frac13}\) jest niewymierny?
-- 27 lis 2016, o 23:46 --
Gdyby \(\displaystyle{ x}\) był wymierny, to istniałaby taka liczba całkowita dodatnia \(\displaystyle{ n}\), że
\(\displaystyle{ \xi^n=1}\), uzasadnisz to?
-- 27 lis 2016, o 23:46 --
Gdyby \(\displaystyle{ x}\) był wymierny, to istniałaby taka liczba całkowita dodatnia \(\displaystyle{ n}\), że
\(\displaystyle{ \xi^n=1}\), uzasadnisz to?
Ostatnio zmieniony 27 lis 2016, o 22:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Kąt wymierny lub niewymierny?
Spróbuj sam to uzasadnić.kalmor pisze:Gdyby \(\displaystyle{ x}\) był wymierny, to istniałaby taka liczba całkowita dodatnia \(\displaystyle{ n}\), że
\(\displaystyle{ \xi^n=1}\), uzasadnisz to?
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 13 paź 2016, o 22:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdynia
- Podziękował: 1 raz
Kąt wymierny lub niewymierny?
Znalazłem coś takiego jak Wielomiany Czebyszewa. Tylko \(\displaystyle{ x}\) jest tu równy \(\displaystyle{ \frac13}\), a tam musi być albo większy równy \(\displaystyle{ 1}\) albo mniejszy równy \(\displaystyle{ -1}\).
Ostatnio zmieniony 28 lis 2016, o 19:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Kąt wymierny lub niewymierny?
Nie tędy droga.
Zapisz \(\displaystyle{ x}\) w postaci ilorazu dwóch liczb całkowitych, plus skorzystaj ze wzoru de Moivre'a.
Zapisz \(\displaystyle{ x}\) w postaci ilorazu dwóch liczb całkowitych, plus skorzystaj ze wzoru de Moivre'a.
- Richard del Ferro
- Użytkownik
- Posty: 190
- Rejestracja: 13 mar 2016, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 16 razy
Kąt wymierny lub niewymierny?
Lider_M, czy mógłbyś wyjaśnić ten krok
Gdyby \(\displaystyle{ x}\) był wymierny, to istniałaby taka liczba całkowita dodatnia \(\displaystyle{ n}\), że
\(\displaystyle{ \xi^n=1}\), uzasadnisz to?
Nie za bardzo rozumiem powiązanie argumentu tych funkcji trygonometrycznych do tego
Według mnie to ma sens wtedy gdy \(\displaystyle{ \xi=1}\)
Czyli \(\displaystyle{ x = 2k}\),gdzie \(\displaystyle{ k}\) należy do całkowitych.
Czyli zakładamy, że \(\displaystyle{ x}\) jest wymierny, wiec jaki w tym sens skoro dowodzimy, że nie jest?
Z tego wynika, że właśnie \(\displaystyle{ x}\)nie jest równy \(\displaystyle{ 2k}\).
Gdyby \(\displaystyle{ x}\) był wymierny, to istniałaby taka liczba całkowita dodatnia \(\displaystyle{ n}\), że
\(\displaystyle{ \xi^n=1}\), uzasadnisz to?
Nie za bardzo rozumiem powiązanie argumentu tych funkcji trygonometrycznych do tego
Według mnie to ma sens wtedy gdy \(\displaystyle{ \xi=1}\)
Czyli \(\displaystyle{ x = 2k}\),gdzie \(\displaystyle{ k}\) należy do całkowitych.
Czyli zakładamy, że \(\displaystyle{ x}\) jest wymierny, wiec jaki w tym sens skoro dowodzimy, że nie jest?
Z tego wynika, że właśnie \(\displaystyle{ x}\)nie jest równy \(\displaystyle{ 2k}\).
Ostatnio zmieniony 29 lis 2016, o 13:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Kąt wymierny lub niewymierny?
Dowodzimy nie wprost.
Gdyby \(\displaystyle{ x}\) był wymierny, to byłby w postaci \(\displaystyle{ x=\frac{p}{q}}\) dla pewnych liczb całkowitych dodatnich \(\displaystyle{ p, q}\) (dodatniość \(\displaystyle{ p, q}\) trzeba jeszcze trochę uzasadnić), wtedy \(\displaystyle{ \xi^{2q}=1}\) (ze wzoru de Moivre'a).
Potem warto spojrzeć na ten temat: 414303.htm
Gdyby \(\displaystyle{ x}\) był wymierny, to byłby w postaci \(\displaystyle{ x=\frac{p}{q}}\) dla pewnych liczb całkowitych dodatnich \(\displaystyle{ p, q}\) (dodatniość \(\displaystyle{ p, q}\) trzeba jeszcze trochę uzasadnić), wtedy \(\displaystyle{ \xi^{2q}=1}\) (ze wzoru de Moivre'a).
Potem warto spojrzeć na ten temat: 414303.htm