jak w temacie, nie daje sobie już z tym rady, wyciagnie ktos do mnie pomocną dłoń i poprowadzi mnie krok po kroku po tym zadaniu?
trzeba rozwiązac nierownosc: \(\displaystyle{ cos 4x > -\frac{1}{2}}\)
-------------------------------------------------------
pomoze ktos krok po kroku?
jak zawsze sog bo coz innego moge zaoferowac....
trudna nierówność....
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
trudna nierówność....
\(\displaystyle{ 4x:=y\\ cos y > -\frac{1}{2}\\ y\in (0+2k\pi,\frac{2}{3}\pi+2k\pi)}\)
czyli \(\displaystyle{ 4x y\in (0+2k\pi,\frac{2}{3}\pi+2k\pi) y\in (0+2k\pi,\frac{2}{12}\pi+2k\pi}\) mam nadzieję, ze sie nie pomyliłam, ale jak narysujesz sobie wykres to wszystko ładnie wjdzie czy tak, czy tak
czyli \(\displaystyle{ 4x y\in (0+2k\pi,\frac{2}{3}\pi+2k\pi) y\in (0+2k\pi,\frac{2}{12}\pi+2k\pi}\) mam nadzieję, ze sie nie pomyliłam, ale jak narysujesz sobie wykres to wszystko ładnie wjdzie czy tak, czy tak
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
trudna nierówność....
Okres też się "dzieli". I popraw trochę zapis bo na końcu masz y a powinno być xnatkoza pisze:mam nadzieję, ze sie nie pomyliłam
[ Dodano: 25 Kwiecień 2007, 17:33 ]
A i rozwiązaniem nierówności
\(\displaystyle{ \cos y>-\frac{1}{2}}\)
jest
\(\displaystyle{ y\in (-\frac{2\pi}{3}+2k\pi;\frac{2\pi}{3}+2k\pi)}\)