Zad.1
W pewnym prostokącie przekątna ma długość d i tworzy z jednym z boków kąt alfa. Oblicz obwód tego prostokąta jeśli d=9cm i cos alfa=0,6
Zad.2
Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych wiedząc, że cos alfa=5/13 i alfa
Zad.3
Naszkicuj wykres funkcji y=sinx dla x a następnie podaj:
a) wszystkie argumenty dla których funkcja przyjmuje wartość pierwiastek z 2 przez 2
b) zbiór tych argumentów dla których funkcja osiąga wartości dodatnie
3 zadania z trygonometrii
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
3 zadania z trygonometrii
1
Z def. funkcji trygonometrycznych w trójkącie prostokątnym:
\(\displaystyle{ \frac{a}{d}=\sin ,\: \frac{b}{d}=\cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin\alpha}\) policzysz z jedynki tryg.
2. Z jedynki liczysz sinus, a potem (co)tangens już prosto
Z def. funkcji trygonometrycznych w trójkącie prostokątnym:
\(\displaystyle{ \frac{a}{d}=\sin ,\: \frac{b}{d}=\cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin\alpha}\) policzysz z jedynki tryg.
2. Z jedynki liczysz sinus, a potem (co)tangens już prosto
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 23 kwie 2007, o 21:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
3 zadania z trygonometrii
Lorek, dziękuję za podpowiedź-tylko, że ja mam obwód policzyć - po co mi wartości pozostałych funkcji